Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Румен Радев обсъди с румънския си колега Клаус Йоханис усилията на двете държави за присъединяване към Шенген

[post-views]
Румен Радев призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна

Президентът Румен Радев обсъди в телефонен разговор с румънския си колега Клаус Йоханис съвместните усилия на България и Румъния за присъединяване към Шенген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са се обединили около позицията, че двете съседни държави отговарят на установените критерии за членство в Шенгенското пространство и многократно потвърдената готовност за това от европейските институции и мнозинството страни членки на ЕС трябва да доведе до конкретни решения.

Двамата президенти са потвърдили амбициите на България и Румъния да продължат да развиват двустранните отношения в сферата на икономиката, търговията, туризма, транспорта и енергетиката.

Румъния е вторият търговски партньор на България в ЕС, като се отчита устойчива тенденция на активизиране на търговските връзки и значително нарастване на стокообмена, който за 2021 г. възлиза на близо 6,5 млрд. евро.

През 2023 г. Румъния ще задълбочи двустранните отношения със стратегически важните си европейски партньори, сред които е и България. Това стана ясно след годишната среща на румънския президент Клаус Йоханис с акредитираните в страната посланици. На събитието в президентския дворец Котрочени присъства и посланикът ни в Румъния Радко Влайков.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани