Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тежки оръжия за Украйнa, Германия готова да предостави танкове „Леопард 2“ на Киев

[post-views]
Германия ще разработи система за противовъздушна отбрана с малък обсег

Германия е на път да разреши предоставянето на танковете „Леопард-2“ за Украйна, съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на източник от германското правителство. Според агенцията канцлерът Олаф Шолц е готов да вдигне ветото, но с условието САЩ също да изпратят на Киев от тежките си танкове „Ейбрамс“ за Киев. Условие, което за сега Вашингтон, не може да покрие.

Украинската армия се нуждае повече от всякога от модерна западна техника, за да осуети всеки нов опит на Русия да си върне инициативата в продължаващия близо година конфликт, смятат военни експерти. Според тях именно германските танкове „Леопард-2“, които са на въоръжение в редица европейски държави са най-подходящи за украинските въоръжение сили – първо защото ги има в голяма наличност и второ изискват много по-малко ресурс за експлоатация и поддръжка, за разлика от американските тежки танкове „Ейбрамс“.

Йенс Столтеберг – генерален секретар на НАТО:

„Пътят към мира е изпращането на танкове за Украйна. Може да звучи парадоксално, но единствения начин да започнат мирни преговори е да убедим руския президент Владимир Путин, че не може да победи на бойното поле.“

Украйна със сигурност ще получи тежка военна техника от НАТО, увери генералният секретар на Алианса от икономическия форум в Давос, на каква точно ще стане ясно в петък, когато германската авиобаза „Рамщайн“ страните от Контактната група за Украйна, създадена в отговор на руската агресия срещу страната и в която участва и България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани