Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Маргарит Михайлов: Екипът е в основата на успеха

[post-views]
Бригаден генерал Маргарит Михайлов: Екипът е в основата на успеха

Целта е поддържане на постигнатото и надграждане на нивото, заявява командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Бригаден генерал Маргарит Михайлов: Екипът е в основата на успеха
Бригаден генерал Маргарит Михайлов
  Фото старши сержант Емануил КОСТАДИНОВ

Бригаден генерал Маргарит Михайлов е роден през 1968 г. Завършил е мотострелковия профил на ВНВУ „Васил Левски” през 1990 г., ВА „Георги С. Раковски” през 2005 г. и Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания през 2013 г. Служил е във военни формирования в Болярово, Харманли, Стара Загора, Казанлък и Карлово. Кариерата му преминава през различни длъжности от командир на мотострелкови взвод и командир на мотострелкови батальон (още като старши лейтенант) до директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната и помощник-началник щаб в Съюзното съвместно командване на Силите на НАТО в Брунсум (Нидерландия). През 2010 г. участва в мисия в Кандахар (Афганистан). От 10 декември 2022 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

– Господин бригаден генерал, с каква нагласа приехте новото си назначение – командир на 61-ва бригада?

– Приех тази длъжност със задоволство и желание за работа. Бригадата е водещо формирование, което е задавало и продължава да определя стандартите на военното дело в БА. Затова е чест и огромна отговорност да бъда неин командир. Разбира се, не си правя илюзии и не очаквам да бъде леко. Бригадата е едно от най-големите формирования в БА, с голям обем от задачи и по трите мисии на ВС. Учебната година е наситена с учения, занятия, подготовки и внушителен брой мероприятия. Предимството ми в случая е, че съм запознат с цялата кинематика. Освен това знам на какво е способен личният състав – от най-ниското звено до командването на бригадата. Техните завиден опит, умения и експертиза ми дават увереност и сигурност, че ще се справим с всяка задача и възникнало предизвикателство.

– Бяхте началник на щаба на 61-ва бригада от септември 2013 г. до февруари 2016 г. Какви промени забелязахте в нея и има ли военнослужещи, които познавахте от по-рано?

– Да, доста години минаха, откакто напуснах бригадата. През това време са служили достойно и с чест трима нейни командири, всеки със своите визия и идеи за развитие. Всичко това няма как да не остави своя отпечатък. Днес намирам бригадата променена. И най-хубавото е, че промените са положителни. На първо място – това е чисто новата сграда на щаба, изградена с всички удобства и екстри, осигуряващи нормално функциониране на един щаб. Извършен е ремонт на сградата на бившия гарнизонен стол, сега преустроен в разкошни зали „Стремци“. Тук трябва да отбележа обновения стадион, изградените нови площадки за силова подготовка, залата за бойни изкуства, стените за катерене, дооборудваните пътеки с препятствия, съоръженията за стрелба в градски условия на огневите полигони, както и построеното стрелбище за въздушна пушка в района на бригадата. В списъка намират място новата библиотека и обновеният парк за отдих до портала. И не на последно място – поставеният асфалт и бетонови настилки на половината от улиците и алеите на бригадата. В ход е изграждането на параклис „Св. Димитър“ в район Казанлък. Относно колегите, с които съм служил преди, бих казал, че повече от половината ги познавам. Естествено, вече те са с по-високи воински звания, на нови длъжности, завършили академии, различни курсове и обучения в чужбина. Всичко това ме радва и ме прави още по-уверен в техните способности.

– Като нов командир, имате и нов началник на щаба – предизвикателство ли е това за вас?

–       Да, това е факт. Полковник Димо Гюдженов встъпи в длъжност от началото на този месец. Фактически той е нов на тази позиция, но реално е един от нас и е отлично запознат с бригадата и процесите в нея. Почти целият му професионален път е преминал в 61-ва бригада. Затова не бих казал, че неговата номинация е предизвикателство за мен. Познавам го доста добре, работил съм с него и знам на какво е способен, а и хората от бригадата също го познават много добре. В допълнение ще кажа, че той идва от много ключова позиция в командването на СВ и е офицер с богат опит, което го прави още по-ценен за нас.

– Сформиран ли е напълно екипът, с който ще работите?

– Добре известна е максимата, че в основата на успеха е ефективният екип. За щастие мога да отбележа, че наследих много добре подбран и сработен щаб, умело менажиран от двамата заместници на началника на щаба. А и самият началник-щаб много бързо навлезе в работата си и хората успешно се настроиха на неговата честота. Тук всеки отделен човек наистина си тежи на мястото и знае какво се иска от него. Освен това длъжен съм да подчертая, че имам честта да работя с двама отлично подготвени офицери, за които тайни в техните сфери на отговорност не съществуват. Става въпрос за двамата ми заместници. Говорейки за щаба, искам да добавя, че има още една възлова дейност, която е от особена важност за нормалното функциониране на бригадата, и по-специално  на сержантския състав – тази на главния сержант на бригадата. Имам в екипа си един наистина подготвен, с ценз и огромен опит главен сержант. Но трябва да се отбележи, че гръбнакът в архитектурата на формированието са батальоните и дивизионите, а също и рота военна полиция. За съжаление, техните щабове, роти, батареи и взводове не са в пълен състав, което води до допълнителни усилия, увеличени натоварвания и отговорности, компенсиращи недостига. Въпреки този недостатък със задоволство казвам, че те успешно изпълняват поставените им задачи.

– Доколко сте удовлетворен от сегашното окомплектоване с военнослужещи? Предстоят ли нови конкурси за войници?

– Няма как да съм удовлетворен от текущото състояние по отношение на окомплектоваността с личен състав. Факт е съществуващият некомплект, и то на всички нива. От друга страна, нито ние, нито командването на СВ или МО са се примирили с това състояние. Има воля и се работи упорито за неговото подобряване. Периодично се провеждат конкурси за военнослужещи. За миналата година бригадата успешно проведе три подбора. Към момента е в ход първият за годината конкурс за войници. Планирано е той да се проведе през май. Убеден съм, че след него ще бъдат отпуснати и други конкурси.

– Какви са най-важните събития за бригадата през годината?

– Очертава се поредната натоварена и динамична година за нас. Ще изброя само най-значимите от тях. Предстоят ни 3 отговорни тактически учения със сертификация по CREVAL. Освен това имаме други 3 сертификационни учения за участие на наши формирования в мисии зад граница. Планираме на ротно ниво 9 тактически учения с бойни стрелби и още 10 тактически учения. Наши формирования в състав до взвод и рота ще вземат участие в 3 международни учения. Важни са и предстоящите командно-щабни учения и лагери с видовете специалисти.

– Какви цели си поставяте като командир на бригадата и на какви принципи ще останете верен?

– Като командир основна цел за мен ще бъде бойната подготовка на всички нива, категории и форми. Смятам, че има много потенциал в съвместната подготовка с водещите армии в НАТО, което също ще бъде в списъка на приоритетите. И не на последно място – грижата за войника, сержанта и офицера. Може да изискваш от него, само ако си го осигурил! Казано кратко и ясно – имам привилегията да наследя едно добре функциониращо формирование. Затова целта ми е поддържане на всичко постигнато дотук и работа за усъвършенстване и надграждане на нивото. Относно моите принципи преди време бях споделил, че хвана ли се на хорото, играя до край. Нищо от това не се е променило и до днес. Като офицер и човек в моята дейност основополагащи са „доверието“ и „да бъда себе си“. Дали е възможна съвместната работа с човек, на когото му нямате доверие? За мен категорично отговорът е не. Без изградено доверие между нас, без доверие вътре в екипа, всичко което правим, е умножено по нула. Естествено, създаването на доверие не е нещо, което става от днес за утре, а изисква време и постоянни усилия. Убеден съм, че същите потенциал и значимост притежава и вторият ми принцип: Бъди себе си! За мен това означава да бъда истински пред хората, с които работя. Не съм съвършен и не твърдя, че знам абсолютно всички отговори. Казвам „моля“, за да ги уверя, че ги уважавам, и „благодаря“, защото ги ценя. Обещавам по-малко, но се старая да давам повече. И целенасочено и активно използвам градивната обратна връзка. За себе си съм убеден, и практиката го е доказала, че тези принципи са важен фундамент, върху който се градят успехът и развитието на всяка една организационна единица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани