Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колко голямо е светлинното замърсяване? Броят на видимите звезди намалява с 10% на година

[post-views]
Колко голямо е светлинното замърсяване? Броят на видимите звезди намалява с 10% на година

Намаляват ли броят на звездите, които виждаме, или просто така ни изглежда? На този въпрос отговарят експертите и посочват, че заради светлинното замърсяване всяка година нощното небе става все по-светло и звездите се забелязват все по-трудно.

Светлинното замърсяване е тема, за която не се говори много, но именно то е причината нощното небе да ни изглежда все по-бедно на звезди, сочи експертен анализ на данните от повече от 50 хиляди любители астрономи за последното десетилетие. Изкуствените светлини в градовете правят нощното небе с 10% по-ярко, показва изследването. Това се случва много по-бързо от прогнозите на учените, основани на сателитни данни.

Година след година губим звезди от зрителното си поле. Ако виждате само най-ярките от тях значи сте на място с много голямо светлинно замърсяване, коментират учените. Физиците от Университета на Сантяго де Компостела Фабио Фалчи и Салвадор Бара обясняват, че градските светлини на Земята, които ни впечатляват на снимки, направени от Космоса, са по същество замърсяване като всяко друго и то пряко засяга хората и дивата природа.

Годишна промяна от 10 на сто е много по-голяма от очакваното, допълва Кристофър Киба от Германския изследователски център за геонауки в Потсдам. Понякога разликата е забележима дори в рамките само на един човешки живот, посочва ученият и дава следния пример – „Ражда се дете и на небето ясно се различават 250 звезди. На 18-ия му рожден ден на същото място видимите звезди ще са по-малко от 100.“

Модерните, енергоспестяващи осветителни тела могат да бъдат по-прецизно насочвани, затова по-широката им употреба в градска среда би помогнала за овладяванто на щетите, надяват се учените.

Най-ново

Единична публикация

Избрани