Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„ТЕРЕМ – Цар Самуил” в Костенец откри ново производство

[post-views]

Министър Димитър Стоянов преряза лентата и обяви, че тази продукция е търсена и очаква дейността да бъде развита до натовски стандарти

Фото Николета РАЙДОВСКА

Държавното дружество от група „ТЕРЕМ Холдинг” ЕАД – „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД гр. Костенец, с принципал министъра на отбраната, започва 2023 г. с възстановяване на съществувало производство и внедряване на съвременни високоефективни технологии. За да отговори на актуалните потребности, ръководството на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД през последните години ориентира основната дейност на дружеството от ремонтна към производство на боеприпаси и пиротехнически изделия. Конструкторски колектив на завода разработи офанзивна и дефанзивна ръчна гранати, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за реактивна установка БМ-21 „Град“ и др. В началото на годината бе възстановена и технологията за производство на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм осколъчно-фугасен изстрел се е извършвало в периода 1984 г. – 1988 г.

„Днес открихме цех за производство на военна продукция, която е особено търсена. Това ще даде тласък на развитието на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” и на групата „ТЕРЕМ – Холдинг”, но още по-важно е, че това дава възможност да се открият работни места в Костенец.” Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той пристигна специално в града в подножието на Рила, за да пререже лентата и открие новите производствени мощности, които се намират на територията на държавното дружество. Той смята, че то може да стане най-голямото предприятие в региона. Министър Стоянов подчерта още, че ръководството на ТЕРЕМ заслужава адмирации за събитието и че това е чудесен иновативен подход. „Надявам се това производство да бъде доразвито до нови стандарти, каквито има в натовските армии”, добави той.

Фото Вяра ЙОВЕВА

Министър Стоянов преряза лентата на цеха, където се помещава производството на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса заедно с изпълнителния директор на „ТЕРЕМ – Холдинг” ЕАД Кръстю Кръстев и управителя на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД Иван Стоянов. На церемонията присъстваха още и заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова. По-рано пред гостите на специален брифинг бяха представени дейността и възможностите на дружеството.

Иван Стоянов, управител на завода: Разкриваме още 30 работни места

„Новото производство ще открие допълнително около 30 работни места, което за региона на Костенец е добре”, съобщи управителят на „ТЕРЕМ – Цар Самуил” ЕООД Иван Стоянов пред журналисти. Според него търсенето на подобна военна продукция е голямо. Даже той се пошегува в отговор на въпрос какво е това шнековане, че процесът на шнековане на взривни вещества в корпуса прилича на пълнене на луканка. Управителят поясни още, че неговото  дружество има сключени договори, които изпълнява и продължава да разширява и модернизира производството си. А това ще оправдае очакванията да се повишат и възнагражденията на работниците. „Надявам се много млади хора да намерят своето работно място в нашия завод”, подчерта още Стоянов.

Над 10 години не сме продавали СУ-25

„Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години.” Това обяви в Костенец министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той опроверга медийни спекулации, че военното ведомство е предоставяло техника и въоръжение на Украйна извън одобреното с решение на  парламента от миналата година.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005–2012 г. на четири фирми. През същия период част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, 6 броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени”, разясни министър Стоянов.

Той говори и за цитираните в публикации продадени наши танкове Т-72. „През последната година МО не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и са в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна – въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25”, категоричен бе министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарната помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. „Хуманитарната помощ само от МО е около 7 млн. лв. – говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите”, уточни военният министър.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша. Идеята е до края на януари двигателите да пристигнат у нас, стана ясно още.

Днес министър Димитър Стоянов ще участва в поредната среща за оказване на помощ за Украйна, която се провежда във формата „Рамщайн”. Там той очаква да проведе разговори с представители на Франция и Швеция за заместващите изтребители, както и с Германия по теми, свързани с превъоръжаване на нашата армия.

Най-ново

Избрани