Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Стоянов: Модернизацията е основна задача

[post-views]
Брой 3 (2023)

Служебният кабинет отчете дейността си за последните шест месеца

На три основни въпроса се спря министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на отчета на служебното правителство за изминалите шест месеца. „Основната задача, която си поставихме в началото на август, беше да ускорим процесите по модернизацията на Въоръжените ни сили. Още повече че на около стотина километра от нашата граница има конфликт“, подчерта той. 

Министърът припомни, че беше изготвена и внесена в Народното събрание Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО, която трябва да се реализира до 2032 г. Тя включва 13 приоритетни проекта, като първият етап е за 10 с хоризонт 2026 г. Един от тях, който вече е с подписан международен договор, е за придобиване на вторите 8 многофункционални изтребителя Ф-16 Блок 70. Във връзка с този проект, след закъснение от повече от три години, бяха стартирани и проектите по изграждане на инфраструктурата за приемане на тези самолети в авиобаза „Граф Игнатиево“. Министърът съобщи, че са открити още две строителни площадки, а през следващата седмица ще заработят още две.

„Успяхме след три години, в които бяха изгубени над $10 млн. да бъде сключен и гласуван в Народното събрание международен договор с Федералната резервна банка на Ню Йорк, съгласно който всички средства, които бяхме предоставили авансово на САЩ, стояха без никаква доходност. Този договор вече е факт, нашите средства са в тази сметка и ние очакваме приходи с всеки изминал ден”, посочи още министърът. Той отбеляза напредването на проекта за придобиване на трикоординатните радари, като е изготвено искане за предоставяне на конкретни оферти.

За Сухопътни войски бе подчертано, че е рестартиран от самото начало проектът за придобиване на бойни машини на пехотата, който бе прекратен през април 2021 г. Вече е получена информация на изпратеното искане до 13 фирми, готов е анализът и предстои изпращане на конкретни оферти. Подготвено е искане за предоставяне на информация за 155-мм гаубици. Продължава модернизацията на танковете Т-72, на Силите за специални операции и работата по придобиване на безпилотни летателни апарати.

„Ние работим в отлично взаимодействие с Гранична полиция. Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември–октомври, с над 740 души в охраната на границата. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции”, обясни министър Стоянов. Той отбеляза и участието на военнослужещите по възстановяването на държавната граница в участъка между гранично-полицейските управления Елхово и Резово.

Отчетен бе и приносът на армията за подпомагане на населението по време на наводнението в Карловско, при гасенето на пожари и редица спасителни операции. Като най-пресен пример бе посочено активирането на модулното формирование във Враца  за преодоляването на последиците от бурния вятър.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани