Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да се чувстваш на точното място

[post-views]
18 април 2006 г. Редник Величка Станчева на учение на полигон „Корен“


В Българската армия е от ноември 2001 г. До 2006 г. е във 2-ри противотанков дивизион в Пловдив. Продължава във формирование на Радиотехнически войски. След неговото закриване преминава в Централната снабдителна база „Негушево“. За малко – 5 месеца, е в 91-ви инженерен полк. След това е в 110-и логистичен полк. И през 2014 г. започва службата си в 68-а бригада „Специални сили“, сега Съвместно командване на специалните операции (СКСО).
Не става въпрос за офицер, а за жена, която от 18-годишна е в армията.

Сега старши сержант Величка Станчева е завеждащ регистратурата за „Класифицирана информация“ в СКСО. Била е на различни длъжности в предишните й формирования, а в Специалните сили е започнала като оператор в батальон.
Родена е на 15 февруари 1983 г. в София. Средното си образование завършва в Асеновград. Има бакалавърска степен „ Счетоводство и контрол“ и магистратура „Митническо разследване и разузнаване“ от Бургаския свободен университет. От 2016 до 2018 г. е следвала задочно в Професионалния сержантски колеж във Велико Търново. След завършването му със специалност „Сержант администратор“ е повишена в звание младши сержант, след това става сержант и сега е старши сержант.

Обяснява, че е родена в София, тъй като родителите й са живеели в столицата. Баща й Тодор Кехайов е бивш военнослужещ. Пенсионирал се е със звание офицерски кандидат и след военната си служба е работил във ВМА – София, като шофьор на линейка. След това се преместват в Пловдив.

Вили, както я наричат всички, е научили от баща си за приемните изпити за войници в армията. Кандидатствала е за две формирования – 95-и свързочен полк и 2-ри противотанков дивизион. Избрала е дивизиона с командир подполковник Тодор Некезов и на 18 години е облякла войнишката униформа. Назначена е за деловодителка (оператор на електронно-изчислителна машина) в отделение „Логистика“. Но е участвала и на учения на „Корен“.

Виждал съм я там, на полигона. Въпреки суровите условия тя правеше впечатление с доброто си настроение и постоянната си усмивка, което се вижда и от тогавашните снимки, които направих. И сега с усмивка споменава, че току-що завършила училище, на „Корен“ й е било малко стресиращо, спяла е на палатка, изпълнявала е задачи, които не си е представяла, че може да върши… Но обобщава, че са били хубави времена.

Какви са разочарованията й през тази 21-годишна военна служба? „Имах късмета да служа със страхотни началници и командири, с колеги професионалисти, със стойностни хора и никога съм нямала разочарования от армията – до ден днешен. Може би това е зависело и от мен, защото винаги съм се отнасяла към хората с уважение, не съм престъпвала границата между служебни и лични отношения.

Намирала съм смисъл във всяка длъжност на която съм била назначена. Чувствала съм се полезна и може би това е причината да остана досега“, казва старши сержант Станчева.

А какво мисли за своето развитие в армията? Заявява: „Удовлетворена съм от развитието си. Но то се случи най-вече тук, в Специалните сили, в които бях назначена като редник. Посрещнаха ме много топло. Имах подкрепа от моите началници и командири, кандидатствах в Професионалния сержантски колеж и ме приеха. Завърших и след това станах младши сержант, сержант и вече съм старши сержант. Мотивирана съм, защото ме оценяват, чувствам се на мястото си точно тук.“
Променила ли се е през годините Вили? Откровена, че е станала малко по-търпелива, не толкова импулсивна… И отново подчертава, че в Специалните сили се е научила да работи по-спокойно, с разбиране към хората. Признава, че в това отношение й е повлиял нейният пряк началник майор Коста Видев.

Без промени обаче е физическата й форма. Вили споменава, че е със същите килограми от времето, когато е постъпила в армията. Ходи редовно на фитнес, по три пъти в седмицата, и спазва хранителен режим. За друго хоби освен фитнеса не й остава време.

Не забравя да каже, че винаги е чувствала подкрепата на своя съпруг Цветан Станчев. Бил е лейтенант, когато са се запознали и са сключили граждански брак, приела е и неговата фамилия. Той е напуснал армията и работи във фирма. Синът им – Теодор, е вече 15-годишен. Заедно са прекарали Коледните и Новогодишните празници. Вили си пожелава да е здрава, както и семейството й, и да има само светли дни занапред, нищо друго не иска. Веднъж през годините, когато е служила във формирование от РТВ, даже е била дежурна в новогодишната нощ и всичко й се е виждало доста странно.
Все пак накрая питам старши сержант Станчева дали е поставяла под съмнение някои свои решения както в армията, така и в личен план? Категорична, че никога, никога не е съжалявала за своите решения. И че след дългия път, който е извървяла в армията и е сменила доста формирования, сега вече наистина оценява и знае, че нейното място е тук, в Специалните сили.

Подготвена, знаеща, интелигентна

Майор Коста Видев е в Парашутната бригада, сега СКСО, от 1998 г. Бил е командир на група, командир на рота и началник-щаб на батальон. Сега е старши експерт в отделение „Сигурност на информацията“. Ето какво казва той за старши сержант Величка Станчева:
„От 9 години съм неин пряк началник. Тя е един прекрасен човек, всеотдайна е в работата си. Много добре е подготвена, знаеща, интелигентна. Винаги е усмихната, иска да се развива, да помага, няма нещо, което да не може да свърши. Ние работим за другите хора и много се радваме, когато наистина можем да помогнем. По-голяма награда от това няма – колегите ни да са доволни от нас и да могат бързо и точно да изпълняват служебните си задължения и задачи.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Виж още

Избрани