Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повече от 7000 са цивилните жертви в Украйна

[post-views]
Повече от 7000 са цивилните жертви в Украйна

Повече от 7000 цивилни са били убити в Украйна от началото на войната, съобщи Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в понеделник. „Повечето от регистрираните цивилни жертви са причинени от обстрел от тежка артилерия, ракетни системи за многократно изстрелване, ракети и въздушни удари“, се казва в изявление на агенцията. Службата по правата на ООН заяви, че е потвърдила смъртта на 7031 цивилни, но че действителният брой на жертвите е „значително по-висок“, като се има предвид чакащото потвърждение на много съобщения и недостъпността на райони, където се водят интензивни боеве.

Повечето от регистрираните цивилни смъртни случаи са настъпили в контролираните от правителството райони на Украйна – 6536, в сравнение с 495, регистрирани в контролираните от Русия райони. Украйна твърди, че броят на убитите цивилни може да достигне десетки хиляди. Все още не могат да бъдат събрани пълни данни за загиналите цивилни лица в големия град Мариупол, тъй като той е под руска окупация.

45 тела, включително на 6 деца, бяха открити в развалините на жилищен блок в гр. Днепър, който в събота бе ударен от руска ракета. Броят на жертвите ще нарасне, защото 20 души се водят безследно изчезнали. Няма шанс някой от тях да бъде намерен жив. Ранените са около 80, от тях 28 са в болница. Повече от 230 апартамента в девететажната сграда са разрушени.

Цял вход от голям жилищен блок в град Днепър изчезна след удар на руска ракета

В сряда Украйна понесе нов тежък удар – ръководството на министерство на вътрешните работи на страната, включително министърът Денис Монастирски, загина във вертолетна катастрофа в Бровари, край Киев.

А през седмицата Европейският парламент прие резолюция, в която се настоява руските политическо и военно ръководство да бъдат подведени под отговорност за престъплението агресия срещу Украйна. Парламентът заявява, че жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война. Текстът беше приет с 472 гласа „за“, 19 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“. Няма гласували с „против“ и „въздържал се“ български евродепутати.

Междувременно шведското правителство обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини на пехотата и артилерийската система Archer. Пакетът е на стойност 4,3 млрд. шведски крони ($419 млн.) и ще включва също леки, преносими противотанкови оръжия NLAW, оборудване за разчистване на мини и щурмово огнестрелно оръжие. Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни бронирани бойни машини на пехотата Type 90.
Днес е много важен ден за бъдещето на украинската армия – лидери на отбраната от около 50 страни и НАТО се събират в германската военновъздушна база „Рамщайн“, за да обсъдят как да снабдят Киев с повече оръжия. Очаква се фокусът да бъде върху въпроса: Дали Германия ще изпрати своите бойни танкове Leopard в Украйна, или поне ще одобри трансфера им от трети страни, които са въоръжени с тях. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани