Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В сряда Съветът по отбрана ще стартира проекта за новите гаубици

[post-views]
Черната кутия на разбилия се Су-25 е намерена. Състоянието на пилота е стабилно

На заседанието на Съвета по отбрана в сряда ще бъде гледан проектът „Развитие на способностите за артилерийска поддръжка, чрез придобиване на 155-мм гаубици“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за Нова телевизия. Това е вторият проект за модернизация на Сухопътни войски, който служебната правителство има готовност да стартира, след бойните машини на пехотата. Той е включен във внесената в Народното събрание Програма за приоритетни инвестиционни разхода на МО до 2032 г. и е част от първите десет, които са с хоризонт 2026 г. Там фигурира в категория А, което означава предполагаема стойност от 100 до 499 млн. За другите категории проекта – Б, В и Г, средствата са по-големи.  Подготвено е искане за предоставяне на информация за 155-мм гаубици, каза министърът в четвъртък, когато служебното правителство отчете свършеното пред последните шест месеца.

Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави за Украйна, отговори на въпрос министърът. Странното е, допълни той, че получаваме информация чрез медии, а не от бившия министър-председател. Според него, не би трябвало членовете на правителството и 47-ото Народно събрние да не са знаели. Той даде един пример в това отношение. През 2021 за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси в рамките на около 30 млн. лева, а през 2022 г. – 2,6 млрд. лева Според мен, посочи министърът, е спазена буквата на закона, защото става въпрос за търговски сделки. Духът,  обаче, може да бъде поставен под върпос, защото от началото на май има решение на парламента за оказване единствено на хуманитарна и военно-техницеска помощ. Що се отнася до действията на служебното правителство по оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, ние просто изпълнихме решението на Народното събрание, каза министърът. За тази подкрепа военният министър на Украйна Олексий Резников благодарил по време на срещата в Рамщайн през миналата седмица. Министър Стоянов подкрепи думите на президента, че да даваш оръжие означава да гасиш огън с бензин, но в същото време подчерта, че България е парламентарна република и правителството прави това, което решава Народното събрание.

Президентът не е обсъждал с мен дали ще продължа да бъда министър на отбраната в новото служебно правителство, каза Димитър Стоянов. Предполага, че ще има беседа с държавния глава. По-важно е, посочи той, България да има стабилно правителство, което да осигури провеждането на честни избори и да продължи политиките. За него важна е темата за модернизацията на армията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани