Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия с нов министър на отбраната, за пръв път от 2013 г. е мъж

[post-views]

Опитният политик Борис Писториус е новият германски министър на отбраната. Той замести Кристине Ламбрехт, която подаде оставка в началото на седмицата. Писториус е кален в битки регионален ръководител. За него това ще е първи правителствен пост, свързан с доста рискове в момент на засилен натиск върху Берлин да доставя повече тежки оръжия на Украйна. Също като своята предшественичка 62-годишният нов министър е юрист по образование и членува в политическата партия на канцлера Олаф Шолц. Борис Писториус е „извънредно опитен политик, доказал се с работа в администрацията, който от години се занимава с политиката за сигурност“, заяви Шолц в комюнике, потвърждаващо новото назначение.
Военният ресор отново попада в мъжки ръце, след като от 2013 г. насам на поста се смениха три жени; а това поставя под въпрос обещанието на Шолц да поддържа равенство между половете в правителството, което ръководи от декември 2021 г.

Борис Писториус оглави военното министерство в Берлин

След нахлуването в Украйна на 24 февруари м.г. Олаф Шолц обяви, че настъпва „смяна на епохата“ за германската отбрана и бе предвиден специален фонд за модернизацията й в размер на 100 млрд. евро. Кристине Ламбрехт обаче не успя да вдъхнови тази промяна, чувствайки се явно несигурна на своя пост. Силно критикувана, тя се отказа с мотива, че „медиите се фокусират“ върху нейната личност и така й пречат да работи пълноценно. Тя ще бъде запомнена с повтарящи се гафове – отначало си спечели критики от Киев, щом обяви малко преди избухването на войната, че изпраща 5 хил. каски, докато украинският президент Володимир Зеленски настояваше красноречиво за тежки оръжия. Освен това тя замина в отпуск с армейски хеликоптер, придружена от пълнолетния си син. Нескопосано видео, в което Ламбрехт отправи новогодишни поздравления, преля чашата на търпението.(БА)

Най-ново

Избрани