Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Грипът дойде по-рано, пикът предстои

[post-views]
Грипът дойде по-рано, пикът предстои
доц. д-р Райничка Михайлова
Фото Красимир Тодоров

Както в пандемията се смяташе, че няма други вируси и грипът „изчезва”, защото CОVID-19 ги изтласква, се оказва, че вече има заразени с грип и SARS–CoV-2 едновременно. Но не е точно така, защото не са правени достатъчно изследвания, разказва доц. д-р Райничка Михайлова, д.м., ръководител на Катедра по инфекциозни болести на ВМА. В Австралия например е установено, че респираторни вируси е имало и по това време. Но днес са по-малко тежко болните и много по-малко настанените в болница. И това има значение, смята д-р Михайлова. А дали ще възникнат нови варианти на CОVID вируса, тя не може да прогнозира.

Приспан ли е вирусът на COVID-19?
Растат случаите на нов вариант, но в рамките на „Омикрон”, обяснява доц. Михайлова. Като имаме и ваксина, заболяването протича по-леко и без тежки последствия. Но пак си остава въпросителната за възрастните хора и отново се приемат пациенти с усложнения. Вирусът мутира, за да оцелее, когато заболяват повече хора, както е в Китай и не само там. Но той не става по-патогенен, „по-лош”: Целта му е да се разпространява, не да убива гостоприемника си. Така след по-тежките варианти на вируса стигнахме до един по-лек. А при взаимодействието вирус–човек най-важното е как ще реагира човекът, каква е имунната му система.

„И да, крайно е да се носят постоянно маски, но не препоръчвам пациенти с инфекциозни болести „да се разхождат по лекари”, казва доц. Михайлова заради риска дори само 1–2 на опашката да са заразени. „Затова молим диагностицираните си пациенти, на които даваме 5 дни отпуск, да останат вкъщи, казва тя. И да поддържат режим на „мързел”, за да може имунната система да реагира и се пребори с вируса с подкрепата на много течности, витамини и някакви симптоматични лекарства, но в никакъв случай антибиотик.” Той не снижава високата температура. А сред антигрипните, антивирусните специфични препарати е класиката „Тамифлу” – и за деца, и за възрастни: и превантивно, особено при болен вкъщи.

Какво да правим?
Основа ли са натрупаните факти за COVID заболяването за прогноза за бъдещи заплахи? Преди много години се въвежда терминът „нововъзникнали инфекциозни болести”. Да. Но и при повишено качество на живот, когато дойде нов вирус, най-силно пострадаха възрастните. И е най-важно да сме адекватно информирани, да няма паника, а на всяко предизвикателство, вкл. пандемия, отговорът ни да е адекватен на ситуацията: Нито да се подценява, нито да се преувеличава. А аз познавам хора, които 2 години не излизаха от дома си, казва тя.

Има достатъчно общопрактикуващи лекари и възможности за домашни посещения. Но трябва да сме подготвени, твърди доц. Михайлова като лекар с хабилитация на тема за коронавирусни инфекции и дисертация за биологичното оръжие. Хората трябва да се обучават предварително, за да знаят, че когато си заразноболен, избягваш контактите, за да не заразиш другите. За инфекциозните болести това е правило: Изолиране на тежкоболните и лечение на място. Към всеки болен лекарите и медицинският персонал трябва да се отнасят като към потенциално заразен: Това е предпазването.

Симптомите на двата вида грип са еднакви

– Г-жо Михайлова, на какво място сме във вълната от зимните вируси при продължаващото заразяване и с COVID?
– Още не сме достигнали пика на тези заболявания. При статитистиката отличаваме грипа от други респираторни болести (аденовирусите, риновирусите и др.). Това, че носим маски, има значение и се отразява общо на заболеваемостта от респираторни болести. През двете пандемични години не говорихме за епидемии от грип. До тази година, когато малко по-рано от обичайното, регистрираме такива случаи. Заболеваемостта в страната се увеличава, но за обявяване на национална епидемиологична обстановка трябва заболеваемост до 200–250 души на 100 хиляди. Сега това число е около 125 000, а до 2 седмици, малко по-рано от обичайната вълна през февруари–март, очакваме да достигнем и пика на заболяването. Съветваме пациентите над 65 години, особено с придружаващи белодробни и сърдечни заболявания, да се ваксинират, макар че за получаване на имунитет са нужни 2 седмици. Но по преценка на лекуващия лекар за тях ваксина може да се постави и сега. По-възрастните обаче са преболедували този вариант на грипа, който циркулира от 2009-а. Затова ще боледуват предимно деца и млади хора, при които е много изявена клиничната симптоматика: температура до 40 градуса, болки в очите, главоболие и слабост, като пациентите дори „нямат сили да дойдат на преглед”. Това е типично за грипа и по-малко за останалите респираторни вируси. Риновирусите се размножават основно в носната лигавица и естественият симптом е хремата, в която няма нищо страшно. Докато парагрипните вируси имат повече значение за децата и водещото възпаление е на ларинкса. И най-често децата разпространяват грипа сред възрастните.
А видът на ваксината за грип, както при COVID, се разработва за северното полукълбо всяка година в зависимост от разпространението на видовете щамове преди това в южното. И във ваксината за 2022–2023 г. са включени щамът за грип А и два щама за грип Б. Като по-често регистрираме грип А, който протича по-тежко. Но симптомите са едни и същи.

В чий кабинет да почукаме при пост-CОVID?

След месец преболедувалите вече не са обект на инфекционистите. При допълнителни оплаквания и в зависимост от тях най-често те трябва да се обърнат към невролозите, кардиолозите, пулмолозите. В литературата има много описани случаи за постковидни оплаквания, но когато се твърди, че едно заболяване се дължи на CОVID, трябва да сме изключили всички други причини и ясно да е доказана причинно-следствена връзка, казва доц. Михайлова.
По-тежко е при възрастните пациенти и в Клиниката по инфекциозни болести имат опит, защото те ги посещават по-дълго време след заболяването. При медицинския й екип те се възстановяват, но през следващите 6 месеца често се задълбочава неврологичната симптоматика, особено с по-забавени реакции и отпадналост. А в терапията на пациентите в клиниката е включено и противосъсирващо средство. При тежък CОVID пациентите се проследяват, има и 2 контролни прегледа, както и може и по-дълго да се наложи да се вземат антикуаголанти по индивидуалната преценка на лекаря. Ако е необходимо, се изписва аспирин протект.
Опитът на медиците обаче показва, че повечето пациенти „се образоват” в интернет, дори и по-възрастните. И при консултация идват с подготвена теория и по-малко се доверяват на лекаря, настояват за определен антибиотик… А често, за обикновени неща като по-висока температура, човекът идва в болница. Но 39 градуса температура не е спешно състояние, казва доц. Михайлова. Взема се антипиретик, парацетамол, ако не си алергичен – и аналгин.
В 30-годишната ми практика наблюдавам и пациенти в другата крайност, които пък идват по-късно, но често с претенция: Не искам рентген, да се облъчвам и да се имунизират, споделя д-р Михайлова. И макар че въпросът за ваксините е много важен, в света има отдръпване от тях, не само у нас. Но трябва да се знае и приеме, че както на вируса реагираме по различен начин, така е и при ваксините, обяснява тя. Дори и най-добрите ваксини нямат имунен отговор при част от пациентите. Но е известно, че имунитетът се определя и от антителата, но и от клетките – т.нар. клетъчен имунитет, който не регистрираме, защото не изследваме. Но препоръката на доц. Михайлова е отново: Да се поставят ваксини, особено на възрастните хора. Младите боледуват по-леко, но предават вируса на близките си възрастни. Тя гарантира, че здравеопазването ни не е лошо въпреки пропуските. А в Инфекциозната клиника на ВМА предстои и ремонт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани