Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки хиляди поискаха на протест в Мадрид оставката на испанския премиер

[post-views]
Десетки хиляди поискаха на протест в Мадрид оставката на испанския премиер

Десетки хиляди демонстранти поискаха в Мадрид оставката на испанския премиер Педро Санчес. Демонстрацията срещу политиките на лявото правителство се състоя в атмосфера на нарастващо политическо напрежение заради предстоящите избори през годината.

Демонстрацията на площад „Сибелес“ в центъра на Мадрид премина под надслов „За Испания, демокрацията и конституцията“.

Протестиращите скандираха „Оставка на правителството“ „Санчес предател!“ и „Долу сепаратистите!“. Силно се разминаваха правителствените данни и тези на организаторите за броя на участниците – от 31 000 до половин милион души.

Сред демонстрантите имаше привърженици на консервативната Народна партия – основна опозиционна сила, на либералите от Сиудаданос („Гражданите“) и на десните от популистката партия „Вокс“, чийто ръководител Сантяго Абаскал присъства лично за разлика от лидера на консерваторите Алберто Нуньес Фейхо.

Протестиращите критикуваха влезлите в сила законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти и обвиниха правителството на Санчес, че се е поставило в зависимост от гласовете на каталунските сепаратистки сили в парламента.

Тук съм, за  да поискам от Санчес най-сетне да подаде оставка, защото води страната към разруха, каза демонстрант.

Неотдавнашният спор за замяна на съдиите във конституционния съд също беше заклеймен като „подкопаване“ на държавните институции.

В Испания предстои напрегната изборна година. За 28 май са насрочени местни избори, а в края на годината ще бъде избран нов парламент. Според последните допитвания, нито Испанската социалистическа работническа партия на Санчес, нито Народната партия могат да разчитат на пълно парламентарно мнозинство.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани