Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция и Германия са по-единни отвсякога, ангажираха се да работят за обновяването на Европа

[post-views]
За по-силна Европа се обявиха лидерите на Германия и Франция

Франция и Германия са по-единни отвсякога и са решени да работят заедно за възстановяването на Европа. Това стана ясно при специалната двустранна среща в Париж, посветена на 60-та годишнина от подписването на Елисейския договор.

Аплодисменти и усмивки изпълниха Елисейския дворец, където делгегациите на Франция и Германия отбелязаха 60-тата годишнина от подписването на едноименния договор за приятелство между тях. В Париж е цялото гемранско правителство, а в работната среща участват и повече от 300 депутати от двете страни.

Пактът, подписан навремето от Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер, започва възстановяването на Европа след Втората световна война, а сега с гръмки заявки за „две души в едно тяло“ и „локомотивът на Европа“ наследниците им Еманюел Макрон и Олаф Шолц преоткриха единството си и се ангажираха да поведат напред Стария континент.

В опит да изгладят разминаването във възгледите на страните си за развитието на индустрията, енергетиката и отбраната, Макрон и Шолц, подчертаха приятелството между страните си и се обединиха за решаването на най-наболелите проблеми.

Темата Украйна доминираше разговорите в Париж. Двамата лидери препотвърдиха подкрепата си за Киев и обещаха допълнителна помощ. Постигнат е компромис да се даде зелена светлина Полша да изпрати в страната танкове Леопард, съобщи германският външен министър.

Междувременно стана ясно, че Германия се включва във френско-португалско-испанския проект за хидропровод. Берлин и Париж обявиха и общ подход за бърз и амбициозен отговор на американските субсидии в областта на енергийния преход.

Въпреки акцента върху сближаването, двете страни не скриха различията си относно технологията, която ще залегне в основата на европейския противоракетен щит. Докато Шолц иска имплементиране на съществуващите израелски и американски технологии, Макрон настоява за европейско решение, основано на френско-италианската система.

Най-ново

Единична публикация

Избрани