Информационен център на Министерство на oтбраната

Тотка Колева – доайенът на жените мобилизаторчици у нас

Тотка Колева – доайенът на жените мобилизаторчици у нас

Майка е на Живко Колев, чието перо е родило текстове за естрадни звезди като Лили Иванова, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Панайот Панайотов, Георги Станчев и много други.

С нея се запознах на професионалния празник на органите по мобилизация на Българската армия – 23 януари. Тя е активен член на Сдружението на офицерите от резерва и запаса  „Клуб  199“. Не крие годините си. Родена е през 1931 г. Дошла в София през 1952 г. от с. Коевци, Великотърновско. На 3 май започва работа във Военното окръжие и така до пенсионирането си през 1990 г. Водила на мобилизационен отчет сержанти и войници от София окръг. Става дума за 40 хиляди души, казва председателят на клуба полковник от запаса Цанко Цанков. И то без компютри. Така на ръка.

Тотка Колева се гордее, че семейството й е от полковници. Има двама сина, двама внука, една правнучка и един правнук. Единият й син е Живко Колев. Да, това е същият Живко Колев, написал над 900 популярни, детски и хумористични  текстове за песни, десетки сценарии за телевизионни шоупрограми и концерти. Създател е на хитовете “Големият кораб минава”, “Междучасие”, “Джалма”, “Болка от любов”, “Сбогом”, “Клоунът”, “Бързаш, няма време”, “Партии любими”, “До последен дъх”, „Охридското езеро”. Един от създателите на трио “НЛО”. Продуцент е на над 30 албума на наши изпълнители.

Благодаря на г-жа Колева, която ми подари албума “100 незабравими български песни“ на нейния син! Пожелахме си на следващия празник пак да си поговорим.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top