Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия ще ускори закупуването на морски мини за укрепване на отбраната си

[post-views]

Австралия днес заяви, че ще ускори плановете си за закупуване на съвременни морски мини за защита на пристанища от „потенциални агресори“ на фона на плановете на Китай да увеличи влиянието си в Тихоокеанския регион, съобщи Ройтерс.

Така наречените интелигентни морски мини разграничават военните цели от други видове кораби, съобщи представител на министерство на отбраната.

„(Австралия) ускорява придобиването на интелигентни морски мини, които ще помогнат за осигуряване на морските комуникационни линии и защита на морските подстъпи на Австралия“, се казва в съобщението. „Способността за разполагане на модерни морски мини е значителен възпиращ фактор за потенциални агресори.“

Въпреки че министерството на отбраната не уточни никакви допълнителни подробности, в днишна информация на вестник „Сидни морнинг хералд“ се казва, че Канбера ще похарчи до 1 млрд. австралийски долара (698 млн. щатски долара) за закупуване на високотехнологичните подводни оръжия.

Федералното правителство скоро ще обяви обществена поръчка за закупуване на „значителен брой“ морски мини от европейска оръжейна компания. В публикацията се посочва, че е цитиран неназован представител на отбранителната индустрия.

Премиерът Антъни Албанезе заяви пред телевизия Ей Би Си: „Това, от което се нуждаем, е да се уверим, че разполагаме с най-добрите възможности за отбрана. Така че ние разгледахме противоракетната отбрана, разглеждаме киберсигурността, разглеждаме всички тези въпроси“, каза Албанезе.

Китай има планове да засили присъствието си в Тихия океан и миналата година сключи пакт за сигурност със Соломоновите острови. Това повиши загрижеността в САЩ и Австралия, които от десетилетия разглеждат региона като своя сфера на влияние.

През последните няколко години Австралия се стреми да увеличи разходите си за отбрана, включително чрез сключеното  през 2021 г. споразумение за закупуване на ядрени подводници от САЩ и Великобритания.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани