Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Албания ще бъде домакин на военното учение „Defender Europe 2023“

[post-views]
Европейската комисия предлага новото военно оборудване в ЕС да се договаря със съвместни обществени поръчки

Албания ще бъде един от домакините на военното учение „Defender Europe 2023“ тази година, съобщи албанското министерство на отбраната.

Учението „Defender Europe“ е ежегодно многонационално съвместно широкомащабно учение, ръководено от САЩ, предназначено за изграждане на готовност и оперативна съвместимост между Съединените щати, НАТО и страните партньори.

Учението „Defender Europe 2023“ ще се проведе през лятото на 2023 г. на няколко места в Европа. Освен представители на Балканската медицинска оперативна група, в конференцията за първоначално планиране през март миналата година участваха и представители на над 30 партньорски и съюзнически държави.

През октомври миналата година албанският министър на отбраната отбеляза, че хиляди военнослужещи и военна техника ще се завърнат в Албания след успешното учение Defender Europea 2021.

„Defender 2021″ беше изключителна история на предизвикателства и успехи не само за въоръжените сили, но и за цялата албанска държава. Големият ни опит и ангажираност са определени да се върнат в Албания. Като учения, които надхвърлят военните измерения, вече започнахме подготовката за домакинството на Defender 2023 и хиляди наши съюзнически сили, водени от САЩ“, заяви Пелеши.

По този повод посланикът на САЩ в Албания Юри Ким приветства „Defender“ като „исторически момент и като „крайъгълен камък в ангажимента на Албания към регионалната сигурност и към изпълнението на задълженията ѝ към НАТО, като добави, че предстоящите учения ще послужат за още една стъпка напред, съобщава сайтът European Western Balkans.

„Терминът „исторически“ се употребява доста често, но това е единствената дума, която можем да използваме, за да опишем учението, което предстои да проведем тази година. То обхваща изключително амбициозен набор от упражнения. Фактът, че над 30 държави участват тук тази седмица, показва, че целта ни да действаме заедно по земя, море или въздух е не просто полезна, но и постижима“, каза Ким.

Преди две години Албания беше един от организаторите на учението “ Defender Europe 2021″, в което участваха 30 000 американски войници.

Около 28 000 военнослужещи от САЩ, съюзнически и партньорски сили от 26 държави ще проведат почти едновременни операции в повече от 30 тренировъчни района в повече от десет държави – от Прибалтика и Африка до критичните региони на Черно море и Балканите.

Министърът на отбраната Арменд Мехай обяви днес, че Силите за сигурност на Косово ще участват в учението „Defender Europe 2023“ с повече от 1 300 човека.

Мехай посочи във Фейсбук, че Прищина ще бъде един от домакините на учението, което се организира от армията на САЩ с помощта на съюзническите сили на 25 държави от НАТО и техните партньори.

„Екипът по планиране на Косовските сили за сигурност, заедно с екипа на американските и други съюзнически сили, провежда заключителната четиридневна конференция по планирането на учението “ Defender Europe 2023″ в Будапеща“, каза Мехай.

Въпреки че това е редовно учение на страните членки и партньори на НАТО, сръбските проправителствени медии съобщиха, че Албания ще бъде един от домакините на тазгодишното учение, като акцентираха върху пристигането на американските сили в Албания. „Американски войски ще залеят Албания“ е само едно от заглавията, които се появиха в сръбските таблоиди.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани