Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия разреши на Полша да прати танкове на Украйна

[post-views]
Аналена Бербок обвини Русия, че атакува основните ценности на ООН

Германия няма да попречи на Полша, ако иска да изпрати танковете германско производство „Леопорд-2“ на Украйна. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, която допълни, че за сега Варшава не е изпратила официално искане. За Киев въпросът за изпращането на тежка военна техника е от жизненоважно значение, заради опасенията, че Русия се готви за нова мащабна офанзива на пролет.

Според военни експерти германските тежки танкове „Леопард-2“ са най-подходящите за украинската армия. С тях силите на Киев не само ще подсилят отбранителните си способности, но ще могат да провеждат и контра-офанзиви. За сега обаче германското коалиционно правителство се въздържа да даде зелена светлина на страните, които имат на въоръжение танкове „Леопард-2“ да ги предоставят на Украйна, заради опасенията на канцлерът Олаф Шолц, че това ще въвлече допълнително страната му в конфликтът.

Изглежда обаче, че нещата са на път да се променят, след като първият дипломат на Берлин Аналена Бербок, заяви, че ако Полша реши да предостави част от танковете си на Украйна, то Германия няма да и пречи.

„Крайното решение е на канцлерството и зависи от много фактори, уточни новият германски министър на отбраната Борис Писториус, без обаче да поставя по въпрос изказването на външния министър Бербок.

За сега Полша е сред най-големите поддръжници на идеята Запада да започне да предоставя тежка военна техника на Украйна. През уикенда полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че страната му няма да стои и да гледа безучастно как Украйна кърви до смърт, и че е готова да изпрати танкове си на Киев, независимо дали Германия ще разреши или не.

В същото време конфликтът в Украйна навлиза в 12 си месец със съобщения за нови тежки сблъсъци край източния град Бахмут, където от месеци силите на Киев успяват да удържат настъпление на руската редовна армия, подпомагана от наемниците от частната „Вагнер“.

По данни на руското министерство на отбраната освен край Бахмут силите на Москва провеждат и успешно настъпление в двете южни области Херсон и Запорожка. Украйна оспори твърденията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани