Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС не може да обяви Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична групировка без съдебно решение, каза Жозеп Борел

[post-views]
Борел: Няма споразумение в ЕС за санкции срещу руския петрол

Европейският съюз не може да включи иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) в своя списък на терористичните организации, ако няма съответно съдебно решение, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Европейският парламент миналата седмица поиска КГИР да бъде обявен за терористична организация, като го обвини за потушаването на протестите в страната и за снабдяването на Русия с дронове.

„Това е нещо, което не може да се реши без съд и съдебно решение“, каза Борел пред репортери преди срещата на външните министри на страните от ЕС в Брюксел и добави, че човек не може да обяви някого за терорист само защото не го харесва.

Той каза още, че първо съдът в някоя от страните членки на ЕС трябва да издаде конкретна правна присъда, преди Европейският съюз да може да започне действия по въпроса.

Очаква се външните министри от ЕС да добавят днес 37 физически и юридически лица в санкционния списък на съюза заради нарушаването на човешките права в Иран, казаха пред Ройтерс двама европейски дипломати миналата седмица.

КГИР е основан малко след Ислямската революция през 1979 г., за да защитава новата власт в Иран. Той наброява 125 000 души и има сухопътни, военноморски и военновъздушни сили.

Освен това корпусът ръководи религиозната милиция „Басидж“ – доброволчески сили, използвани за потушаване на протести.

Отношенията между страните от ЕС и Техеран се влошиха, а преговорите за спасяване на международното споразумение за иранската ядрена програма са в застой. Иран също така задържа няколко граждани на европейски страни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани