Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На студено и без ток – зимата отново предизвика хаос в Европа

[post-views]
На студено и без ток – зимата отново предизвика хаос в Европа

Пакистан остана без ток – авария срина електропреносната мрежа

Най-бързата подземна железница: Ердоган откри нова линия на метрото в Истанбул

Студът предизвика редица проблеми в Европа. Обилните снеговалежи в Полша прекъснаха електричеството в южната част на страната. Десетки полети бяха отменени на лондонското летище Хийтроу заради ледена мъгла.  Къде още останаха без ток – вижте в следващата хроника.

Силните снеговалежи през уикенда повредиха електропреносната мрежа в южната част на Полша. Службите за спешна помощ са отговорили на повече от 5 хиляди сигнала, съобщиха местните власти.

Студът не пощади и Чешката република. Снежната покривка  там достигна 20 см и предизвика транспортен хаос – пътищата са блокирани от катастрофи, а градският транспорт закъснява. Лошото време ще се задържи, предупреждават от Националния хидрометеорологичен иститут в Прага.

В Лондон пък ледена мъгла доведе до отмяната на десетки полети на летище Хийтроу. Само British Airways отложи над 80 полета, след като в неделя летищните власти предупредиха авиокомпаниите да намалят оборота си с 15 % заради лошите метеорологични условия. Температурите паднаха до -8,4 градуса, а нощта срещу понеделник беше обявена за най-студената на лондонското летище от десетилетие.

Пакистан остана без ток след голяма авария в понеделник сутринта. Милиони хора се оказаха без електричество след срив в електропреносната мрежа на страната.

Проблеми имаше във всички големи градове – Карачи, Лахор и столицата Исламабад. Нациолната мрежа не е издържала на „варирането на честотата“ в южните части на страната, заяви министърът на енергетиката на Пакистан. Той подчерта, че не става дума за кризисна ситуация и електроподаването скоро ще бъде възстановено.

Припомняме, че  в страната прекъсванията на тока са често явление, като за основна причина се смятат лошото управление и липсата на инвестиции в енергийната инфраструктура.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган откри в Истанбул най-бързата метролиния в света. По нея ще се пътува безплатно, а проектът е реализиран като част от инициативите за придаване на европейски облик на летището в града.

По новото трасе влаковете от подземната железница ще развиват скорост от 90 до 120 км/ч и това ще позволи 44-те километра от северния край на Златния рог до аеропорта да бъдат изминавани само за 24 минути.

Истанбул оглавява списъка на градовете с най-модерна и най-добре развита железопътна система в света, с гордост изтъкна Ердоган. Турският президент потвърди, че след завършването на всички текущи проекти, общата дължина на метрото в града край Босфора ще достигне  внушителните 380 километра.

Най-ново

Единична публикация

Избрани