Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова латиноамериканска инициатива – Бразилия и Аржентина въвеждат еднинна валута

[post-views]
Нова латиноамериканска инициатива – Бразилия и Аржентина въвеждат еднинна валута

Бразилия и Аржентина започват подготовка по въвеждането на еднна валута. Те ще се стремят към засилена икономическа интеграция, стана ясно след съвместно изявление на президентите на двете страни.

Основната цел на валутния съюз и въвеждането на единна разплащателна единица е да стимулира регионалната търговия и да редуцира високата зависимост от американския долар, посочват водещи финансови анализатори.

Планът ще бъде детайлно обсъден на среща в Буенос Айрес. Ще бъде взето решение да се започне проучване на необходимите параметри за обща валута, което на практика включва всички области – от фискалните въпроси до обхвата на икономиката и ролята на централните банки, заяви в интервю аржентинският министър на икономиката Серхио Маса. Идеята е да се започне с двустранна инициатива, която на по-късен етап да бъде разширена и към нея да се присъединят и други латиноамерикански държави.

Всъщност проектът датира от 2019 г., но тогава Бразилската централна банка се възпротиви и блокира реализацията му. В публичното пространство вече се обсъжда и името на новата валута, като водещите предложения са „юг“ и „песо-реал“.

Повече подробности ще станат известни след срещата на високо равнище. Аржентинският президент Алберто Фернандес посреща днес бразилския си колега Луис Игнасио „Лула“ да Силва, за когото това е първа задгранична визита след преизбирането му на поста.

Най-ново

Единична публикация

Избрани