Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия заяви, че не е определена дата за преговори със САЩ по договора за ядрените оръжия „Нов СТАРТ“

[post-views]

Русия заяви днес, че не е определена нова дата за преговори със Съединените щати по договора за ядрените оръжия „Нов СТАРТ“, и обвини САЩ, че увеличават напрежението между двете страни, съобщи Ройтерс.

Разговорите между Москва и Вашингтон за възобновяване на инспекциите в рамките на Договора за намаляване на ядрените оръжия (Нов СТАРТ) трябваше да се състоят през ноември в Египет. Русия обаче ги отложи и няма определена нова дата за среща.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че условията не са подходящи за нови преговори по договора, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави на всяка от страните. „Честно казано, ситуацията не позволява определяне на нова дата… като се има предвид тази тенденция на ескалация както на реториката, така и на действията на Съединените щати“, каза Рябков, цитиран от Интерфакс.

И без това лошите отношения между САЩ и Русия се обтегнаха още повече след руската инвазия в Украйна, която накара Вашингтон и съюзниците му да отговорят с множество санкции срещу руската икономика, отбелязва Ройтерс.

Макар че от време на време се наблюдават дипломатически успехи, включително размяна на затворници, преките контакти на високо ниво са оскъдни.

През ноември Москва заяви, че „няма друг избор“, освен да отмени разговорите със САЩ за инспекциите в рамките на Договора нов СТАРТ, чийто срок изтича през февруари 2026 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани