Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е разположила 17 200 военни близо до границата с Беларус, твърди Минск

[post-views]
ОССЕ изрази съжаление за отказа на Беларус да допусне нейни наблюдатели при парламентарния вот през февруари

Украйна е разположила 17 200 войници в близост до границата с Беларус, съобщи вестник „СБ. Беларус днес“, позовавайки се на беларуския Държавен граничен комитет (ДГК), предаде ТАСС.

„Днес в близост до границата с Беларус е съсредоточена група от въоръжени формирования на съседните страни от Европейския съюз и Украйна с обща численост около 23,5 хиляди души. Най-многобройните военни формирования са съсредоточени в Украйна – 17,2 хиляди, и Полша – 3,7 хиляди“, се казва в информацията.

ДГК отбелязва, че по протежение на беларуската граница съседните страни „продължават да изграждат „желязна завеса“ не само от стационарни инженерни съоръжения и огради, но и от минни полета на юг. „Към 1 януари тази година са изградени над 980 км различни видове инженерни препятствия, включително 202 км от Полша и 202 км от Литва, Латвия – 86 км, Украйна – 141 км“, се отбелязва в съобщението.

„Провежда се активно въздушно разузнаване на територията на Беларус с помощта на безпилотни летателни апарати. От началото на (руската т. нар.) специална военна операция (в Украйна) са регистрирани 463 полета на безпилотни самолети по държавната граница на Беларус“, пише още ДГК.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко обърна внимание на факта, че Украйна е изпратила към границата между двете страни група от до 15 000 войници. В средата на ноември 2022 г. председателят на ДГК Анатолий Лапо съобщи, че до момента украинските сили за сигурност са взривили „почти всички мостове в посока Гомел и Мозир“ и „започват да взривяват всички мостове в посока Волин“. По-рано комитетът каза, че беларуската страна е засилила присъствието на свои части по границата, активно използва технически средства за защита и е задействала маневрени групи на териториалните гранични служби.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани