Информационен център на Министерство на oтбраната

Комисията по отбрана поиска нова програма за модернизация на армията

Комисията по отбрана поиска нова програма за модернизация на армията

Най-вероятно, прогнозира министърът на отбраната Димитър Стоянов, проектите ще бъдат намалени и няма да има модернизация на Българската армия. Цялостен подход е необходим, но при осигурени финансови средства, смята той.

Комисията по отбрана иска Народното събрание да възложи на Министерския съвет в срок от три месеца да изготви и внесе всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Това е записано в проекторешение, внесено от Христо Гаджев и група народни представители, което бе подкрепено днес от представителите на парламентарните групи на „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната“, „ДПС“, „Демократична България“   и „Български възход“. Известно е, че служебното правителство внесе проект на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., където са записани 13 проекта за модернизация. 10 от тях са с хоризонт 2026 г. Засега само на едно заседание комисията се запозна с част от проектите, като изслуша министър на отбраната Димитър Стоянов. Програмата беше внесена на 19 октомври м.г., т.е. в първия ден на този парламент.

Депутатите от комисията искат всички проекти, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв. да бъдат описани разделно, а тези, за които са необходими по-малко спедства, да бъдат обединени по пакети способности. Заедно с това проектите да включват всички разходи, в т.ч. боеприпаси, прилежаща инфраструктура, интегрирана комуникационно-информационна система и др. Финансовата рамка да включва не само придобиване, но и поддръжка.

Според проекторешението, изпълнението не бива да бъде разделено на етапи. Уточнява се и какво трябва да съдържа проектът за инвестиционен разход: обхват за придобиване на пълната отбранителна способност; военно-икономически анализ; индикативна стойност и примерен график за изпълнение; приоритизация, съобразно целите и останалите проекти; възможности за развитие  на стратегическо партньорство с държави членки  на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

В рамките на три месеца да бъде направена нова програма и то всеобхватна, както е написано в проекторешението, е невъзможно, смята министърът на отбраната Димитър Стоянов. Заедно с него в заседанието участва заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова. Всеобхватна програма се прави, каза още министърът, когато има достатъчно финансови средства. При ограничаващите условия в решението, това не може да се случи, стана ясно от думите на министъра. Най-вероятно, прогнозира той, проектите ще бъдат намалени и няма да има модернизация на Българската армия. Без 2 процента от БВП за отбрана поставените цели не могат да бъдат постигнати, а ние сме далеч от тях, за тази година са предвидени 1, 85 процента. Най-малкото е 2,5 процента, посочи министърът. Едва тогава ще имаме реални възможности за модернизация на армията. Този въпрос не може да се реши и с приетото от Народното събрание решение от 3 ноември за заместващи платформи. Не е добре една техника, произведена през 1973 г. да бъде заменена с друга от 1977 г. Единствено може да се постигне съвместимост, смята министърът. И да вземем такава техника от нашите съюзници, нямаме подготвена логистика, състав, боеприпаси, ремонтни органи, резервни части и т.н. Тази псевдомодернизация ще излезе изключително скъпо за Българската армия, подчерат министърът. Действително, каза той, е необходим цялостен подход, но при осигурени финансови средства. Целта на депутатите, така както виждам, е леко предизборна, смята министърът. Служебното правителство остава, посочи той, ние продължаваме да работим в посока на модернизацията на Българската армия.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top