Информационен център на Министерство на oтбраната

Лукашенко: Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, ще носят отговорност по военновременните закони

Къде е Лукашенко? Лидерът на Беларус пропусна важно събитие

Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, в частност воюващите на страната на Украйна в полка “Кастус Калиновски”, ще носят специална отговорност и с тях ще се постъпва според военновременните закони, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция Белта.

“Официалните власти се опитват да се разграничат от тях. Виждаме го отлично. Изпращат ги на фронта с думите: “Идете на фронта, тренирайте. Обучете се и идете в Беларус да свалите властта. Направете там война”, каза Лукашенко на съвещание, посветено на обществено-политическата обстановка в страната.

Той добави, че това е техен избор и тези хора трябва да знаят, че с тях ще се постъпва според военновременните закони.

Според Лукашенко неотдавна беларуси, участващи в незаконно военизирано формирование, са попаднали под обстрел на фронта в Украйна и немалко от тях са загинали, а много са били ранени и ще останат трайни инвалиди. “На кого са нужни те сега? На никого. Президентът (на Украйна Володимир) Зеленски няма да ги бута с инвалидна количка из хокейната зала”, каза Лукашенко.

Беларуският лидер подчерта, че тези, които с поддръжката на западните специални служби продължават деструктивната си дейност срещу страната, ще отговарят пред закона. “Актуализирахме закона и доста го затегнахме”, каза Лукашенко.

Следственият комитет на Беларус заведе дело срещу “създателите и участниците в екстремисткия батальон от беларуски наемници в Украйна”. Следствието установи, че група беларуски граждани, намиращи се на територията на Литва, Украйна и Полша, е била “вдъхновена от идеите на национализма и е следвала шаблоните на шовинистката идеология на въоръжени групировки от съседните страни, като си е сътрудничила с тях и е създала екстремистко формирование – полк “Кастус Калиновски” с отделни структурни подразделения, припомня беларуската агенция Белта.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top