Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Берлин поиска време да реши дали да даде танкове на Украйна

[post-views]
Берлин води интензивен диалог с международните партньори по въпроса за танковете за Украйна

Решението дали Германия ще предостави от танковете си „Леопард -2“ на Украйна ще стане ясно много скоро. Това заяви германският военен министър Борис Писториус след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Според Писториус, колебанието на канцлера Олаф Шолц, и процесът за взимането на подобно решение изисква време.

Германската военна техника е доказала, че може да спасява животи на бойното поле в Украйна, а с тежките танковете „Леопард -2“ силите на Киев не само ще подобрят отбранителните си способности, но и ще могат да провеждат контра-офанзиви, категорични са военните експерти.

По време на провелата миналия петък среща на Контактната група за предоставяне на военна отбранителни помощ на Украйна, съюзниците в НАТО увеличиха натискът си върху Берлин, за да вземе окончателното решение.

Германия не е изолирана, защото докато едни страни са готови да предоставят военна техника на всяка цена, то други се нуждаят от време, за да обмислят внимателно решението си, каза още германският военен министър, като защити умерения подход канцлера Олаф Шолц по въпроса.

Писториус призова останали страни в НАТО и ЕС да смекчат критиката си към Берлин, с което единствено подклаждат спекулациите за задълбочаващите се търкания между съюзните в Алианса.

Изказването на Посториус идва ден, след като германският външен министър Аналена Белброк заяви, че Берлин няма да пречи на никоя държава, която иска да изпрати на Украйна произвежданите от Германският оръжеен концерн „Рейнметал“ танкове „Леопард-2“.

В опит да ускорят решението на Берлин, САЩ също обмислят, малко и в ограничен брой да изпратят от тежките си танкове „Ейбрамс“, като Франция не изключи да изпрати от танкове си „Льоклер“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани