Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пауза на преговорите за НАТО – Турция втвърди позицията си към Швеция и Финландия

[post-views]
Ердоган свика Съвет по сигурността в Истанбул

Швеция и Финландия имат нужда от пауза в преговорите си с Турция по повод членството им в НАТО. Това съобщи финландският външен министър на фона на обтегнатите отношения на двете страни с Анкара през последните дни и заканата на президента Ердоган, че няма да вдигне ветото. 

Швеция настоява, че е изпълнила всичките си ангажименти към Турция, но поредица от спорни протести в страната разбуниха духовете през последните дни. Изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм преля чашата и разгневи турския президент Реджеп Таип Ердоган. Подобни демонстрации очевидно парират прогреса на преговорите ни с Анкара, заяви финландкият външен министър Пекка Хаависто.

По-рано Турция предупреди Швеция да не очаква подкрепа за присъединяването си към Алианса, предвид отказа на властите  да спрат унижожаването на Свещената книга за мюсюлманите. Президентът Ердоган определи акта като „неприемливо безчинство“ и настоя кандидатите за членство да покажат повече уважение към страната му и към вярата на народа му.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Ясно е, че тези които допуснаха подобно безчестие пред посолството на страната ни не могат да очакват никаква благосклонност от наша страна по отношение на кандидатурата си за членство в НАТО. От самото начало им повтаряме, че докато оставят терористичните организации безкронтролни по своите улици и навсякъде и после искат да ги подкрепим да влязат в Пакта… това няма как да стане. Не се надявайте на подобна подкрепа от нас.“

Турската общественост отговори с масова проява пред шведското посолство в Истанбул, където беше изгорена снимка на отговорния за инцидента в Стокхолм антиислямски активист и беше подпален шведският флаг.

Припомняме, че разговорите на двете северни държави с Турция буксуват от известно време, а Анкара отказва да даде зелена светлина преди екстрадирането на група лица, считани от нея за терористи. Стокхолм и Осло нееднократно бяха предупредени да решат казуса преди президентските и парламентарните избори в Турция на 14 май.

Швеция и Финландия обаче са категорични, че искат да влязат в НАТО заедно, отбеляза Хаависто, и не намират за необходимо да пришпорват преговорния процес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани