Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдът в Страсбург осъди Русия за подлагане на мъчения на правозащитник, задържан в Чечения

[post-views]
Руският закон за „чуждестранните агенти“ нарушава Европейската конвенция за правата на човека, постанови ЕСПЧ

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия за подлагане на мъчения на правозащитник, задържан в Чечения, предаде Франс прес.

Според съда в Страсбург Руслан Кутаев бил бит и хвърлен в затвора поради „скрити мотиви“.

Политик и правозащитник, Кутаев организирал през 2014 г. конференция в Чечения без разрешението на ръководителя на руската република Рамзан Кадиров, а след това отказал да се срещне с него. Той бил задържан малко след това, официално – по обвинения в притежание на наркотици.

Кутаев твърди, че е бил бит и са му пускали ток, за да изтръгнат признания от него. Впоследствие той бил осъден на четири години затвор.

В решението си ЕСПЧ пише, че обвиненията срещу Кутаев в притежание на наркотици не са били „нито обосновани, нито правдоподобни“. При това самият Кадиров заявил, че правозащитникът е задържан за организирането на въпросната конференция.

Съдът в Страсбург постанови, че Русия трябва да плати на Кутаев обезщетение в размер на 52 000 евро за нарушаване на чл. 3 и чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, които съответно забраняват мъченията и предвиждат право на справедлив процес.

Съвсем не е сигурно обаче дали Русия ще изпълни решението, отбелязва АФП. Страната излезе от Съвета на Европа през март миналата година – месец след като нахлу в съседна Украйна. Поне на теория обаче решенията на съда в Страсбург за деяния, извършени до 16 септември 2022 г., са задължителни за нея. Самата Русия обаче каза, че не се смята за обвързана с решения, постановени след 15 март миналата година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани