Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решението е взето? САЩ и Германия пращат тежки танкове на Украйна

[post-views]
Германското правителство не е получавало официално запитване от Полша или Финландия за предоставянето на танкове „Леопард“ на Украйна

САЩ и Германия са взели решение да изпратят тежки танкове на Украйна, твърдят западни медии. Очаква се Вашингтон и Берлин да потвърдят информацията по-късно през деня.  Според съобщенията в западната преса Киев ще получи около 30 машини от американските „Ейбрамс-1“ и 14 броят модернизирани германски танкове „Леопард-2“.   

До преди няколко месеца изпращането на тежка западна техника на Украйна беше табу, както в повече големи европейските столици така и зад океана. През последните дни обаче темата все по-често влиза в дневния ред на страните от Контактната група за предоставянето на военна помощ на Киев, в частност изпращането на тежки танкове, които значително ще подобрят не само отбранителните, но и нападателни способности на украинската армия.

За сега обаче от Пентагона се въздържаха от коментар.

Пат Райдър- говорител на Пентагона:

„Днес няма какво да обявя за танковете еМ1. Както вече сме казвали, продължаваме да водим активен диалог с Украйна, нашите съюзници и партньори, за това които са неотложните нужди на страната. В същото време продължават и разговорите за това от каква помощ ще се нуждае в средносрочен и дългострочен план.

За сега няма и официално потвърждение на информацията от Берлин, но няколко водещи вестника в страната, позовавайки се на източници от правителство, твърдят, че канцлерът Олаф Шолц е взел решение да изпрати 14 модернизирани танка „Леопард -2“. Освен това правителството ще даде зелена светлина на други страни, да предоставят произвежданата от германския концерн „Райнметал“ бойна машина. Новината, съвпадна с рождения ден на украинския президент Володирмир Зеленски, който благодари за подкрепата, но подчерта, че страната му се нуждае от много повече. 

Володимир Зеленски – президент на Украйна:

„Не става въпрос за пет, десет или петнайсет танка. Нуждаем се от много повече. Всеки ден правим всичко по силите си да запълним празнините си. Благодарен съм на всички, които ни подкрепят, но дискусиите е време да приключат с решения. Решения, с които наистина ще се подсили отбраната ни срещу терористите.“

Очаквано новината беше посрещната с критика в Русия, която заяви, че танковете „ще изгорят“ и нищо няма да променят по отношения на поставените военни цели.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани