Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масивен астероид ща премине опасно близо до Земята

[post-views]
Астероид с размерите на небостъргач преминава днес близо до Земята

Предстои масивен астероид да премине покрай земната атмосфера – най-близкият до нея през следващите 300 години.

Учените смятат, че астероидът 2023 BU, открит от НАСА едва миналата седмица, ще се приближи на 2100 мили от нашата атмосфера. Това разкритие е доста стряскащо, тъй като повечето астероиди, които преминават покрай Земята, обикновено го правят покрай Луната, която е на 240 000 мили.

Учените сравняват този нов астероид с размерите на „лондонски автобус“, което означава, че той би могъл да причини катастрофални щети, ако успее да премине през атмосферата на нашата планета. Твърди се, че космическата скала е наполовина по-малка от Челябинския метеор, който удари Земята през 2013 г. Астероидът BU от 2023 г. ще направи четвъртото най-близко преминаване покрай Земята, което е определено от Центъра за изследване на обекти, намиращи се в близост до Земята (CNEOS) на НАСА.

CNEOS съхранява данни за всички астероиди от 1900 до 2022 г. Твърди се, че за това време има 35 000 случая на метеорити и астероиди, които са преминали покрай Земята, а този предстоящ астероид сега е на четвърто място по близост. Цялото събитие ще бъде предавано на живо, когато се състои този петък.

Астероидът BU 2023 г. обаче ще бъде доста малък, като няма да може да се види с просто око. Вместо това учените ще използват мощни телескопи като 14-инчовия и 17-инчовия роботизиран телескоп на VTP в Чекано, който може да бъде използван по време на прякото предаване. Твърди се също, че космическата скала е с размери 12,4 на 27,8 фута, което е почти идентично с размерите на лондонския автобус Routemaster.

Учените също така са установили, че астероидът няма шанс да удари Земята, въпреки че е открит едва преди пет дни. Повечето астероиди, които също са с дължина под 82 фута, обикновено изгарят в атмосферата, така че има вероятност тази скала да не причини щети, ако се насочи точно към нашата планета.

Проектът Virtual Telescope Project (VTP) в Италия ще се заеме с предаването на живо и ще го направи достъпно за всички в четвъртък в 19:15 по Гринуич. Любителите на астрономията могат да гледат предаването на живо, за да видят това прекрасно събитие.

За щастие този астероид не представлява никаква опасност за нас в момента, но космическа скала, която се приближава толкова близо до планетата, все пак е малко обезпокоителна. Надяваме се, че учените ще могат да продължат да работят и да ни предупредят, ако някой гигантски астероид заплашва да се сблъска с планетата и да ни унищожи като динозаврите.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани