Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски хакери за кратко извадиха офлайн няколко германски уебсайта

[post-views]
САЩ са деактивирали китайска хакерска мрежа, насочена към критична инфраструктура

В сряда руски хакери-активисти извадиха няколко германски уебсайта офлайн в отговор на решението на Берлин да изпрати танкове в Украйна, въпреки че германската киберагенция BSI заяви, че дигиталната атака е имала малък осезаем ефект, съобщава Ройтерс.

Германия заяви по-рано през деня, че достави свои танкове Leopard 2 на Украйна, преодолявайки опасенията относно изпращането на тежко въоръжение, което Киев вижда като решаващо за победата над инвазията на Русия, но Москва смята за опасна провокация.

Хакерската група Killnet заяви, че е атакувала правителствени уебсайтове, сайтове на банки и летища с координирана разпределена кампания за отказ на услуга (DDoS), сравнително несложна кибератака, която работи, като се насочва голям по обем интернет трафик към целеви сървъри, за да ги извади от мрежата.

„В момента някои уебсайтове не са достъпни. В момента няма индикации за директни ефекти върху съответната услуга и според оценката на BSI такива не трябва да се очакват, ако се вземат обичайните защитни мерки“, се посочва в изявление на германската киберагенция BSI.

От кибератаките бяха засегнати и някои цели във финансовия сектор, се добавя в изявлението.

Killnet е самопровъзгласила се руска „хактивистка“ група, която активно се насочва към противниците на руската инвазия в Украйна.

През юни групата пое отговорност за DDoS атака срещу литовското правителство, след като балтийската страна блокира потока на стоки към руския регион Калининград.

Американската фирма за киберсигурност Mandiant съобщи по-рано, че Killnet е свързана с друга руска хактивистка група, Xaknet, която твърди, че е атакувала и нарушила сайтовете на множество украински организации.

Xaknet вероятно е свързан с руските разузнавателни служби, каза Mandiant.

Западни служители отбелязват, че руското правителство е световен лидер в хакерството и използва кибершпионаж срещу чужди правителства и индустрии, за да търси конкурентно предимство. Москва обаче последователно отрича да извършва хакерски операции.

„Ние не знаем какво е Killnet. Ние искрено се чудим защо някаква група хакери е свързана с Русия, а не с друга европейска страна“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на рутинен брифинг в сряда, предаде Ройтерс.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани