Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще доставят 31 танка „М1 Ейбрамс“ на Украйна, потвърди Байдън

[post-views]

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди днес, че страната му ще достави 31 съвременни танка „М1 Ейбрамс“ на Украйна, предаде Ройтерс.

Байдън, който говори пред журналисти в Белия дом, представи тази оръжейна помощ като част от координирана акция с европейските съюзници. Това е доказателство, че Съединените щати и Европа остават единни срещу руската инвазия в Украйна, изтъкна той.

По-рано днес агенция Блумбърг обяви, че Вашингтон ще даде на Киев 31 танка „М1 Ейбрамс“ на стойност 400 милиона долара. Украинският министър на отбраната Олексий Резников пък каза след телефонен разговор със своя американски колега Лойд Остин, че очаква „още добри новини“.

Доставката на танкове на Украйна не е заплаха за нападение срещу Русия, подчерта Байдън, цитиран от Франс прес. Той се аргументира, че тя е координирана с европейските съюзници и има за цел „да помогне на Украйна да защити своя суверенитет и териториалната си цялост“.

Доставката на танковете може да бъде дълъг процес, призна в същото време американският президент, цитиран от ДПА.

Според представители на администрацията на Байдън, цитирани от Ройтерс, тя ще отнеме месеци, а не седмици.

Освен това ще е необходима подготовка на самите въоръжени сили на Украйна, за да се научат да използват тези съвременни танкове. За целта украински военни ще бъдат обучени на място, което все още не е определено.

„М1 Ейбрамс“ са високотехнологични танкове. Те обаче са скъпи и трудни за поддръжка. Освен това зареждането на тези танкове е логистично предизвикателство, тъй като се движат на самолетно гориво, отбелязва Ройтерс.

ДПА определя решението на Съединените щати да доставят на Украйна „М1 Ейбрамс“ като голям обрат. По-рано администрацията на Байдън многократно каза, че няма планове да изпрати такова тежко въоръжение на Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани