Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия разреши първата от 2019 г. доставка на военни материали за Турция

[post-views]

Финландия даде разрешение за износ на военни материали за Турция, като отмени замразяването на този износ, влязло в сила от есента на 2019 г. заради турска военна операция в Сирия, съобщи днес финландското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Възобновяването на тези разрешения за оръжеен износ беше едно от условията, поставени от Турция на Финландия и Швеция, за да им даде зелена светлина за приемане в НАТО. Стокхолм вече беше предприел подобна стъпка в края на септември.

Лицензът за износ беше предоставен вчера за продажба на подсилена стомана на турска компания, каза Рика Питканен, специален съветник към Министерството на отбраната, пред АФП.

„От октомври 2019 г. не е бил предоставян лиценз за търговски износ за Турция“, потвърди тя.

Съобщението идва в момент, когато преговорите с Анкара за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО са в застой след антитурските протести в Стокхолм този уикенд, включително изгарянето на копие на Корана.

Възобновяването на този износ е включено в меморандум за разбирателство, подписан миналия юни между трите страни.

Решението на министъра на отбраната веднага беше разкритикувано от една от партиите в правителствената коалиция на премиера Сана Марин.

„Съюзът на левицата не подкрепя износа на отбранителни материали за страни във война или които нарушават човешките права. Ние смятаме, че Финландия не трябва да разрешава износа на бронирана стомана за Турция“, написа лидерът на партията Ли Андерсон в Туитър.

Подобно на останалите 29 членки на НАТО, Анкара трябва да ратифицира влизането на всеки нов член и има право на вето. Само Турция и Унгария, която твърди, че не иска да ги блокира, все още не са ратифицирали членството на Финландия и Швеция в пакта.

Източник: bta.bg

Най-ново

Избрани