Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел потвърди готовност за участие в модернизацията на Българската армия

[post-views]
Израел потвърди готовност  за участие в модернизацията на Българската армия

Днес Israel Aerospace Industries (IAI) организира семинар в София на тема: “Изграждане на модерна отбрана в ера на нарастващи военни заплахи – опитът на Израел и научените уроци от текущите конфликти”, съобщават от компанията.  Участваха Наама Леви, зам.-ръководител на дипломатическата мисия на Израел в България; о. з. полк. Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems, с 36 години опит в израелските ВВС; и Алон Каплан, регионален директор, маркетинг и бизнес развитие на IAI ELTA Systems.  

На форума присъстваха висши представители на българското Министерство на отбраната, депутати и членове на Комисията по отбрана в Народното събрание, на Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили, ръководители на водещи предприятия от българския военно-промишлен комплекс, представители на академичните и научните среди, експерти и анализатори в областта на отбраната и сигурността и медии.

В рамките на форума участниците обсъдиха актуални теми, свързани с изграждането на модерна и ефективна отбрана, както и разработването и придобиването на стратегически системи и технологии за изграждане и укрепване на способностите за възпиране.

Израел потвърди готовност  за участие в модернизацията на Българската армия

Наама Леви, зам.-ръководител на дипломатическата мисия на Израел в България, заяви: “За 75 години от своята независимост Израел има десетки конфликти зад гърба си. Това, което ни е помогнало да надделеем над противниците си, са технологичното превъзходство и добре обучените ни отбранителни сили. Успяхме да изградим през годините многопластова система за противовъздушна отбрана, която се счита да една от най-добрите в света. Имаме и една от най-боеспособните и подготвени армии в света. Израелските отбранителни компании със своите опитни технически и инженерни кадри са в основата на технологичните иновации и помагат в голяма степен за доброто развитие на Израел. Israel Aerospace Industries е едно от ключовите компании, които допринасят значително за отбранителните способности на държавата ни. Тя е нашата най-голяма отбранителна и авиокосмическа компания. България е силен съюзник на Израел в Европа и в момента се стреми да модернизира своите отбранителни способности. Компании като IAI са готови да споделят знание и да помагат на своите партньори, а събития като днешното допринасят за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество.”

По време на семинара IAI потвърди готовност да участва активно в модернизацията на Българската армия и ангажимент за сътрудничество с българската отбранителна индустрия. Подразделението на IAI вече представи на България следващото поколение от своето високо оценено семейство радарни системи ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) и мултисензорната версия, наречена MS-MMR, които имат натрупан богат оперативен опит в Израел и по света. Придобиването на трикоординатни (3D) радари е сред основните приоритети в Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната на България, представени в българския парламент през 2022 г. Радарите са ключов компонент от противовъздушната и противоракетна отбрана на всяка държава. Освен военни цели те осигуряват защита от въздушни нападения на гражданската авиация и стратегическата и енергийна инфраструктура. MMR радарните системи отговарят на тези специфични потребности.

Изпитани в реални условия, системите MMR гарантират въздушно наблюдение и способности за противовъздушна отбрана на редица държави в Европа и по света. До момента са доставени над 150 MMR системи в целия свят, което потвърждава способността на технологията на MMR ефективно да комбинира противовъздушна отбрана и мисии за въздушно наблюдение.

Моше Манор, старши експерт на IAI ELTA Systems, коментира: “Семейството MMR отговаря на широк спектър от нужди – от локализиране и проследяване на изстреляни ракети и артилерийски снаряди до осигуряване на цялостна картина за въздушно наблюдение и ситуационна осведоменост. IAI има солиден опит в областта на индустриалното сътрудничество и включва местната индустрия в своите вериги за доставки като по този начин допринася за растежа и експортния потенциал на местната икономика.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани