Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново сблъсъци в Западния бряг, най-малко 9 палестинци са убити, други 16 са ранени

[post-views]
"Хамас" разпространи ново видео с израелски заложници

Най-малко 9 палестинци бяха убити, а други 16 бяха ранени при операция на израелската армия в Дженин, в севрната част на окупирания Западен бряг. Това съобщиха палестинските здравни власти и определиха случилото се като един от най-смъртоносните дни през последните месеци на размирици в спорния регион.

Операцията, определена от палестинските власти като особено жестока е била насочена срещу бежанския лагер в Дженин, който е напълно разрушен. Части на израелската армия щурмували града и прилежащия лагер, качили се по покривите на жилищните постройки. Войниците открили огън, а в последвалите сблъсъци използвали и сълзотворен газ.

Повече от 16 души, включително деца, са ранени при акцията. Те са транспортирани до правителствената болница в Дженин, а нараняванията им са съсредоточени в областта на раменете, гърдите, корема и краката.

Живеем в състояние на истинска война, заяви представител на областната управа в Дженин, израелската офанзива започна в 7 сутринта и продължава, те разрушават наред и стрелят по всичко, което се движи. По-късно кореспонденти от мястото на събитията съобщиха, че армията се изтегля от района.

Ситуацията остава критична, заяви палестинският министър на здравеопазването Маи ал-Каила. Тя обясни, че заради сраженията парамедиците трудно са достигнали до ранените и обвини израелските военни, че са използвали сълзотворен газ и в педиатричното отделение на болницата в Дженин, заради което хоспитализираните там деца са започнали да се задушават. Говорител на Израелската армия отрече истинността на тази информация, но потвърди, че операция все пак е имало.

След днешния сблъсък броят на убитите палестинци от началото на годината достигна 28 души. Близо 150 са жертвите през 2022 г., което я превръща в най-смъртоносната от 2004 г. насам.

Израел твърди, че загиналите са основно бунтовници, като целта на военните операции е смазване на престъпната им мрежа и предотвратяване на бъдещи атаки. Палестинците на свой ред настояват, че това са опити за засилване на военната окупация и все по-често определят постигането на примирие като мираж.

Най-ново

Единична публикация

Избрани