Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Социалната комисия се въздържа да подкрепи законопроекта за запасното войнство

[post-views]
Социалната комисия се въздържа да подкрепи законопроекта за запасното войнство

С 11 гласа „въздържал се“ и нито един „за“ и „против“ Комисията на труда, социалната и демографската политика в Народното събрание реши да не подкрепи Законопроекта за запасното войнство, внесен от ПГ „Български възход“. От Министерството на труда и социалната политика изразиха несъгласия с текстовете от компетентността на ведомството. Посочено бе, повечето от тези предложения са част от действащото законодателство, като Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Приведени бяха аргументи, според които експерти на организациите на запаснот овойнстов не могат да участват в Надзорния съвет на НОИ, както е записано в проекта. Становище има и от НОИ, който не подкрепя текстовете от неговата компетентност. Галин Монев, народен представител от ПГ на „Български възход“, представи законопроекта и призова за приемане на първо четене, с оглед на обществената значимост на темата.

Законопроектът е разпределен в още пет парламентарни комисии. Водеща е Комисията по отбрана, другите са по вътрешна сигурност и обществен ред, по труда, по бюджет и финанси, за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество  и по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление.

Идеята на вносителите от ПГ „Български възход“ е със закон да се определят обществените отношения, свързани със статуса на военнослужещите от въоръжените сили след освобождаването им от военна служба и от служба в органите на МВР и в специалните служби, включително и на отношенията на организациите на запасното войнство с държавата.

Според проекта в категорията „запасно войнство“ се включват „бивши военнослужещи от състава на Българската армия, структурите на МО и производните на тях през годините и от министерствата и ведомствата, поддържали войски в състава на въоръжените сили; бивши военнослужещи от системата на МВР и специалните служби, имащи или придобили военно звание с преминаването им в резерва и запаса; бивши военнослужещи от Гражданска защита, имащи и придобили военно звание с преминаването в резерва и запаса; преминали курсове  за доброволна и специална военна подготовка и зачислени в състава на резерва и запаса.“ По този начин вносителите смятат, че ще се разшири обхватът на хората, свързани с отбраната и сигурността. Към зачислените на военен отчет 1 250 000 души ще се прибавят още около 90 000 ветерани от въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани