Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЮНЕСКО: Историческият център на Одеса е част от световното историческо наследство

[post-views]
Москва: Ракети „Калибър“ са унищожили военен катер в Одеса

Освен на бойното поле конфликтът в Украйна продължава да се води и на дипломатическия фронт, където Киев отбеляза нова победа. Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО уважи молбата на украинската страна и независимо от възраженията на Русия призна историческия център на град Одеса за част то световното културно наследство.

Заради богата си история и архитектура Одеса има изключителна универсална стойност и задължение на цялото човечество е да го защити, категорични са от културната организацията на ООН.

Одри Азуле – генерален директор на ЮНЕСКО:

„Влизането в списъка световното културно наследство не просто е символичен, а и правен, защото действат редица конвенции подписани от 194 държавни, според които всяка една от тях е задължена да пази това наследство.“

И докато за Русия решението на Юнеско е политически мотивирано и взето под натиска на Запада, то за Украйна обявяване на Одеса за част от световното културно наследство, може да опъне щит над черноморския град.

Александър Ткаченко – министър на културата:

„Те убиват нашите граждани. Те увреждат културното ни наследство, културни обекти, къщи и искат да продължат да го правят. И наистина се надявам, че чадърът на ЮНЕСКО, синият щит, може да защити не само  небето над Одеса а и самата Одеса“.

Известен със своята архитектура повлияна силно от френските и италиански архитекти, Одеса често е наричана Перлата на Черно море. Независимо от това, градът, макар и да се намира на десетки километри от фронта, продължава да е епизодично подлаган от руската армия на въздушен и ракетен обстрел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани