Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Агенция на НАТО ще ни достави новите изтребители

[post-views]
Брой 4 (2023)

Успешно е проведен първият полет на Ф-16 Блок 70 в базата в Грийнвил, Южна Каролина

Доставката на новите изтребители Ф-16 Блок 70 за България ще бъде извършена чрез Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA). Това стана ясно от решение, прието от правителството в сряда. С него кабинетът одобри доклад на министъра на отбраната по изпълнението на международни договори за доставка на самолети Ф-16 Блок 70, радиокомуникационно оборудване, системи за обмен на информация и софтуер за планиране на тактически авиационни мисии, изпълнявани по програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS).

От пресслужбата на Министерския съвет информираха, че превозът на отбранителните продукти в изпълнение на посочените международни договори ще бъде организиран чрез NSPA, която и в момента осигурява услуги за транспорт по програмата FMS за Министерството на отбраната на България и други държави – членки на НАТО.

Междувременно американската компания „Локхийд Мартин” съобщи за проведен успешен първи полет на изтребител Ф-16 Блок 70 в базата в Грийнвил, Южна Каролина. България е подписала договори за доставка общо на 16 изтребителя от този тип, като се очаква първите машини да пристигнат у нас през 2025 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани