Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В 10 мисии участваха военнослужещите през 2022 г.

[post-views]
В 10 мисии участваха военнослужещите през 2022 г.

СКС отчете успешно изпълнение на задачите през 2022 г.

В 10 мисии участваха военнослужещите през 2022 г.
Фото Красимир ТОДОРОВ

Стотици военнослужещи участваха в 10 операции и мисии под егидата на НАТО, Европейския съюз и ООН през 2022 г., допринасяйки за издигане на престижа на България и Българската армия сред съюзниците в Алианса и ЕС. Това заяви командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов по време на анализа на дейността, войсковия ред и дисциплината в СКС през 2022 г. Гост на форума, който се състоя вчера, беше заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Стратегическата среда на сигурност през последната година устойчиво се усложни и генерира рискове и заплахи в глобален и регионален план, изтъкна генерал-майор Цолов в началото на анализа. „Това налага необходимостта от развитие на адекватни отбранителни способности, гарантиращи националната и съюзната сигурност.

В изпълнение на тези изисквания и в тези условия усилията на СКС бяха насочени за изпълнение на задачи по трите мисии на Въоръжените сили (ВС)”, допълни той.

По думите му кризата в Украйна, както и протичащите процеси в Алианса, свързани с планирането на операции, са поставили нови предизвикателства към процеса на планиране на национално ниво.

„СКС активно участва през изминалата година в съюзното планиране в рамките на колективната отбрана на НАТО с останалите страни членки. С още по-голяма степен на отговорност, професионализъм и гъвкавост в условията на частични ограничения се извършиха развръщането, ротацията и изтеглянето на контингентите от ВС, участващи в операции и мисии извън територията на страната, както и планирането, организирането и координацията за приемане, разполагане на съюзни сили на територията на страната, както и тяхното осигуряване”, посочи командирът на СКС.

Подготовката като един от основните приоритети се е реализирала за поддържане и развитие на способности на функционални области – за планиране и провеждане на съвместни операции в национален и коалиционен формат в условията на агресивна среда. Важен етап от подготовката през годината бяха организирането и провеждането на съвместното учение „Морски страж”, както и на всички тренировки по развръщане на щаба, изтъкна генерал-майор Цолов. По думите му проведените дейности и инициативи за развитие и модернизация на системата за командване и управление на СКС са допринесли за преодоляване на част от установените дефицити, както и за поддържане и развитие на способностите.

Под ръководството на комисии от СКС са проверени и оценени бойните способности на 7 формирования, групи и тимове от състава на Българската армия за участие в операции и мисии, които са получили оценка „Боеготов”. СКС е имало основна роля при координиране на дейностите с развърнатата през март 2022 г. многонационална бойна група на НАТО на територията на страната. Предстои организация за домакинстване на втората Конференция за генериране на сили за бойната група.

СКС изпраща една успешна 2022 година благодарение на усилията, отдадеността и професионализма на целия личен състав, заяви генерал-майор Цолов.

Сред основните направления за работа през 2023 г. в анализа са посочени поддържането и развитието на способности за планиране и провеждане на съвместни операции, своевременното извършване на оценка и планиране на развръщането, ротацията и изтеглянето на контингентите от ВС, развитие на класифицираните мрежи до достигане на пълна оперативна съвместимост за участие в мисии на НАТО, осъществяване на координация и взаимодействие при развръщането на национални и съюзнически формирования в бойната група на територията на България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани