Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Ковачевски

[post-views]
Гълъб Донев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Ковачевски

Премиерите на България и Република Северна Македония обсъдиха по телефона нуждата от спокойно протичане на честванията за Гоце Делчев на 4 февруари. В понеделник вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев ще бъдат в Скопие, за да уточнят на място общи действия със своите колеги.

„Ще вземе мерки в това отношение, както всяка година сме вземали“, заяви министърът на външните работи Николай Милков.

Ведомството ще изпрати нота с искане Северна Македония да осигури достъп на българите, които ще се включат в честванията по повод 151-вата годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев в Скопие следващата събота.

„Като минимум, поне представители на посолството ще вземат участие в тия чествания, както това е било всяка година“, отбеляза министър Милков.

Темата обсъдиха и премиерите на двете държави. Гълъб Донев и Димитър Ковачевски разговаряха за ползите от по-задълбочено взаимодействие между България и Република Северна Македония в сферата на сигурността и особено в случаите на криминални прояви или при заплахи срещу граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Последният случай на престъпление от омраза е от миналата седмица, когато в Охрид беше пребит секретарят на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков, който продължил да получава заплахи в социалните мрежи и докато се лекува в Военномедицинска академия в София.

В телефонния разговор Гълъб Донев отново е напомнил, че България очакването Северна Македония да предприеме необходимите действия за прекратяване на говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи. Гарантирането на спокойствието и сигурността им остава ключово за страната ни, подчерта и Николай Милков. И напомни, че Скопие ще започне преговори за членство с  ЕС едва когато впише гражданите с българско самосъзнание в Конституцията си.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани