Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Добрата реализация прави ВВМУ предпочитано място за обучение

[post-views]

Добрата реализация и високото заплащане правят Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров” във Варна предпочитано място за обучение, каза в Разград началникът на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той представи на пресконференция в сградата на областната администрация специалностите, предлагани в учебното заведение, съобщи БТА. Началникът на ВВМУ посочи, че във висшето учебно заведение се обучават около 3000 студенти и курсанти.

„Освен традиционните специалности за военноморските сили се обучават офицери за нуждите на армията в областта на кибероперациите, мехатрониката и управлението на различни системи с изкуствен интелект”, каза началникът на ВВМУ. Той изрази удовлетворение и от съвместната дейност с Военномедицинска академия в София и Варненски медицински университет за обучение на военни лекари. Флотилен адмирал Медникаров добави, че паралелно с това училището подготвя и специалисти за цивилния сектор. Според началника на ВВМУ характерното за тези, по думите му, „плаващи специалности” е добрата професионална реализация. „Техните начални заплати са от порядъка на 3500 евро или долара, като в период от няколко години тя често достига и дори надхвърля петцифрено число”, посочи началникът на ВВМУ. Той добави, че според анализи привнесеният брутен вътрешен продукт (БВП) на годишна база в страната ни от възпитаниците на ВВМУ е над 1 млрд. долара.

Румънски курсанти се обучаваха във ВВВУ по „Еразъм+“

Росица КОЛЕВА

С официална церемония по снемане на флага ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ изпрати 11 курсанти от румънската Военноморска академия „Мирча чел Батран“. Те се обучаваха в Морско училище в рамките на един семестър по програма „Еразъм+“. Това е четвъртата група от румънски обучаеми, които успешно завършват във флотската Алма матер семестър по европейската програма за студентска мобилност.

Курсантите от северната ни съседка пристигнаха през септември миналата година. С идването им бе издигнат флагът на Румъния, който днес бе снет и по традиция – подарен на представителите на „Мирча чел Батран“.

Най-ново

Виж още

Избрани