Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението между Израел и Палестина ескалира, Тел Авив нанесе въздушни удари срещу ивицата Газа

[post-views]
4 убити и 17 ранени при израелския въздушен удар по болница в Газа, съобщи СЗО

Израелската армия съобщи, че нанася удари по ивицата Газа, след като по-рано са прехванати ракети, идващи от нейна територия. Палестинските власти потвърдиха, че е имало въздушна атака срещу тренировъчен лагер на движението „Хамас“, а по-рано прекратиха сътрудничеството си с Тел Авив в сферата на сигурността.

Към момента няма данни за убити и пострадали при въздушното нападение срещу ивицата Газа. Решението за атака Израелските въоръжени сили взеха, след като по-рано системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ е прехванала две ракети, изстреляни срещу страната именно от спорната зона.

Това е първият ракетен обстрел между Тел Авив и ивицата Газа, откакто израелският премиер Бенямин Нетаняху се върна на власт и то начело на правителство със заявка за твърд подход срещу палестинските въоръжение организации.

Напрежението ескалира след кървавата израелска военна операция в Дженин, при която бяха убити най-малко 10 души, а други 20 бяха ранени. В Газа пламнаха протести, оттам полетяха и ракети, а палестинските власти обявиха, че прекратяват сътрудничеството си с Израел в сферата на сигурността – мярка, която би засегнала цивилното население.

Набил Аби Рудейнех – говорител на палестинския президент:

„Искаме незабавно действие на Съвета за сигурност по изпълнение на решението за международна защита на палестинския народ съгласно Глава VII, да спре едностранните мерки, спешно да се обърне към Международния наказателен съд и да добави клането на окупационните сили в Дженин към внесеното в съда досие.“

Въпреки свидетелствата за цивилни жертви, Израел настоява, че убитите в Дженин са бунтовници. Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен национален траур и осъди мълчанието на международната общност за случващото се на Западния бряг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани