Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Искат нова програма за модернизация на армията

[post-views]
Искат нова програма за модернизация на армията

Необходим е цялостен подход при осигурени финансови средства, смята министърът на отбраната Димитър Стоянов

Комисията по отбрана иска Народното събрание да възложи на Министерския съвет в срок от три месеца да изготви и внесе всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Това е записано в проекторешение, внесено от група народни представители. Известно е, че служебното правителство внесе проект на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО до 2032 г., където са записани 13 проекта за модернизация. 10 от тях са с хоризонт 2026 г. Засега само на едно заседание комисията се запозна с част от проектите, като изслуша министъра на отбраната Димитър Стоянов. Програмата беше внесена на 19 октомври м.г., т.е. в първия ден на този парламент.

Депутатите от комисията искат всички проекти, чиято прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв., да бъдат описани разделно, а тези, за които са необходими по-малко средства, да бъдат обединени по пакети способности. Заедно с това проектите да включват всички разходи, в т.ч. боеприпаси, прилежаща инфраструктура, интегрирана комуникационно-информационна система и др. Финансовата рамка да включва не само придобиване, но и поддръжка.

В рамките на три месеца да бъде направена нова програма, и то всеобхватна, както е написано в проекторешението, е невъзможно, смята министърът на отбраната. Заедно с него в заседанието участва заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова. Според Стоянов най-вероятно проектите ще бъдат намалени и няма да има модернизация на Българската армия.

„Без 2% от БВП за отбрана поставените цели не могат да бъдат постигнати, а ние сме далеч от тях, за тази година са предвидени 1,85 %. Най-малкото е 2,5 %. Едва тогава ще имаме реални възможности за модернизация на армията“, смята министърът. „И да вземем техника от нашите съюзници, нямаме подготвена логистика, състав, боеприпаси, ремонтни органи, резервни части и т.н. Тази псевдомодернизация ще излезе изключително скъпо за Българската армия“, подчерта Стоянов. „Действително е необходим цялостен подход, но при осигурени финансови средства, но работата по модернизацията на Българската армия продължава“, категоричен е министър Стоянов.

В Трето бригадно командване отчетоха извършеното през 2022 г.

С участието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков в Благоевград се състоя анализ на резултатите от дейността на Трето бригадно командване през 2022 г., съобщиха от СВ. Анализът започна с брифинг на командира на формированието полковник Митко Балтов, който представи проведените през изминалата година занятия, учения и постигнатите резултати по трите мисии на Българската армия. Заместник-командирът на Трето бригадно командване полковник Георги Калчев представи Анализ на подготовката през 2022 г. и отчете положителна тенденция по отношение на войсковия ред и дисциплината. От своя страна генерал-майор Дешков очерта хоризонта на предстоящите мероприятия през 2023 г. за Командването, като декларира своята увереност в успешното изпълнение на поставените задачи.

Нова наредба регламентира курсовете за квалификация

Документът осигурява изпълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, съгласно който военнослужещите могат да се обучават в курсове за придобиване, повишаване на квалификацията и за преквалификация. Зачисляването в курсовете, се посочва в проекта, се извършва със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице. Ежегодно до 20 февруари министърът на отбраната със своя заповед по предложение на структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната издава Регистър на курсовете през следващата календарна година.

Предвиден е и раздел, който регламентира интегрирането на допълнителна професионална подготовка в учебните планове на специалностите „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ и „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ от професионално направление „Военно дело“. Регламентиран е редът за организиране на процеса по повишаване на квалификацията на военнослужещите и цивилните служители, определени да заемат или заемащи длъжности в задгранични представителства, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея. Определени са условията и редът за кандидатстване на офицерските кандидати и сержантите (старшините) в курс за придобиване на професионална квалификация по „Военно дело“.

Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/proekti_documenti/20230120_Proekt_naredba_N19.pdf

Най-ново

Единична публикация

Избрани