Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ пресече екватора

[post-views]
Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ пресече екватора

На борда беше извършено морско кръщение за тези, които за първи път пресичат нулевия паралел

Научноизследователският кораб (НИК) „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови № 421 от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ прекоси екватора. Плавателният съд влезе в историята като първия военен научноизследователски кораб в българското корабоплаване, преминал през нулевия паралел. НИК 421 плава през Атлантически океан по пътя си към втората междинна спирка от рейса до о. Ливингстън – пристанището Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари, предаде за военния вестник капитан ІІІ ранг Георги Николов.

Професор Христо Пимпирев заяви специално за в. „Българска армия“, че след връчването на национален флаг на представители от българската антарктическа експедиция от президента Румен Радев, тя замина през ноември миналата година. През тази седмица беше планирано и заминаването на втората група, сред която са учени и строители, които да продължат поставянето на основите на новата база. По-късно ще тръгнат и последните участници – около 11 февруари. Завръщането от базата ни на о. Ливингстън започва по същия начин, на групи, около средата на март.

По стара моряшка традиция при преминаването на екватора на екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“ бе направено морско кръщение. С предварително подготвен реквизит и костюми всички на кораба, които за първи път пресичат нулевия паралел, поискаха разрешение от бога на моретата Нептун, в чиято роля влезе капитан далечно плаване Кирил Маринов, а в образа на съпругата му Амфитрита се превъплъти машинният боцман на НИК 421 мичман Димитър Димитров.

Членовете на екипажа получиха и свидетелства с новите си имена на морски създания. Сив кит, Рифова акула, Заргана, Косатка, Белуга, Риба меч, Морска котка и Лаврак са част от новите морски имена на екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“, се казва още в съобщението от капитан ІІІ ранг Георги Николов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани