Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мар дел Плата – от рибодобива до туризма

[post-views]
Историческа мисия – корабът „Св.Св. Кирил и Методий“ отплава за Антарктида

Мар дел Плата е град на брега на Атлантически океан – в провинция Буенос Айрес, Аржентина. Той е седалище на област General Pueyrredón . Мар дел Плата е вторият по големина град в провинция Буенос Айрес. Името Мар дел Плата е съкращение от Мар дел Рио де ла Плата и има значението на „море от басейна на Рио де ла Плата “ или „прилежащо море към региона на (речната) плоча“. Мар дел Плата е едно от големите рибарски пристанища и най-големият морски курорт в Аржентина. С население от 614 350 души според преброяването от 2010 г. Това е 5-ият по големина град в Аржентина .

Като част от аржентинското крайбрежие за отдих туризмът е основната икономическа дейност на Мар дел Плата. Курортът има сложна туристическа инфраструктура с множество хотели, ресторанти, казина, театри и други туристически атракции. Мар дел Плата също е важен спортен център с многофункционален стадион в олимпийски стил (първо използван за Световната купа през 1978 г. и по-късно модернизиран за Панамериканските игри през 1995 г. ), пет голф игрища и много други съоръжения.

Като важно рибарско пристанище индустрията се концентрира върху преработката на риба и две големи корабостроителници.

Районът е домакин и на друга лека промишленост, като текстил, производство на храни и полимери. Има добре развита индустрия за опаковъчни машини, чието качество е признато на международните пазари. Една от тези компании беше един от пионерите в автоматичното опаковане на пакетчета чай.

През средата на 80-те години на миналия век в Мар дел Плата се зараждат фабрики за електроника, фокусирани предимно върху телекомуникационната сфера.

Мар дел Плата е най-популярната дестинация за конгреси в Аржентина след Буенос Айрес. Мар дел Плата разполага с широка гама от услуги в този сектор. Летният сезон е домакин на над петдесет театрални постановки. Международният филмов фестивал в Мар дел Плата е единственият състезателен акредитиран филмов фестивал в Латинска Америка. Модното шоу в Мар дел Плата заедно с редица модни паради събира най-добрите дизайнери на висша мода. Мар дел Плата също е домакин на Панамериканските игри през 1995 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани