Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев: Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин

[post-views]
Президентът: Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин

Войната в Украйна става все по-ожесточена, което води до изтощение, смята държавният глава

„Не мога да приема позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви и да приемем позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение.“ Това заяви президентът Румен Радев в интервю за „Дарик радио”, съобщават от неговия прессекретариат.

Държавният глава припомни, че още в първите часове на инвазията е заклеймил войната като средство за решаване на държавни проблеми и че нищо не може да оправдае военната агресия на Кремъл. „Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие за този конфликт“, заяви президентът. Държавният глава заяви, че с призивите да се постигне „мир чрез война“ стремглаво летим към антиутопията на Оруел и написаното от него „войната е мир“.

Румен Радев посочи, че войната става все по-ожесточена, разширява своите пространствен обхват, форми и способи за бойни действия, което води до изтощение и представлява глобален икономически сблъсък, който в Европа се усеща от гражданите по инфлацията.

В отговор на въпрос за чуждото влияние във вътрешната политика на България и дезинформацията президентът посочи, че „Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави“ в това отношение.

Радев припомни за обилно отразените в медиите случаи на разбити шпионски мрежи у нас и допълни, че Русия не е единствената страна, която използва способи на влияние, като даде пример с деструктивното влияние на граждани на друга държава, на които през 2017 г. са наложени принудителни административни мерки за дейност на наша територия в разрез с българските закони и националната сигурност.

Във връзка с дезинформацията той даде пример с публикация от края на декември на българска медия, която със закъснение от повече от две години прави новина от доклад на Държавния департамент на САЩ, излязъл през август 2020 г., измисляйки събития и добавяйки имена, в случая това на българския президент. „С изумление прочетох това дописване на доклада, което беше безкритично подето от други медии“, заяви държавният глава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани