Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унищожиха две мини в Черно море

[post-views]
Военнослужещи от ВМС унищожиха плаваща мина

Опасните обекти бяха локализирани с вертолети „Пантер” на ВМС

Две мини бяха унищожени във водите на Черно море край българските брегове от военнослужещи от Военноморските сили (ВМС). Това стана в рамките на два последователни дни, съобщиха от МО.

Унищожиха две мини в Черно море
Унищожиха две мини в Черно море

Екип от ВМС унищожи плаваща мина, открита в акваторията на Черно море във вторник. Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в щаба на ВМС в 17,05 ч предишния ден от Морския спасителен координационен център. Обектът е забелязан на 14,8 морски мили източно от нос Кочан от моторен кораб, плаващ под украински флаг. Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.

След изчисления от експерти в щаба на ВМС (скорост на вятъра и морското течение) е определен район на търсене, в който действат дежурният вертолет „Пантер” от морската вертолетна авиобаза „Чайка” и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой” с командир капитан III ранг Станислав Георгиев от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета локализира обекта, определя го като мина и остава в района до пристигане на дежурния кораб. На борда на базов миночистач „Прибой” военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан трети ранг Петър Найденов класифицират мината като котвена, тип „Ям”, приведена в бойно положение. В 14,40 ч. боеприпасът е унищожен с контролиран взрив от групата водолази взривчици.

Ден по-рано – в понеделник, сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в Щаба на ВМС от областния управител на Добрич. Около 11,30 ч. мината е забелязана  на 200 м от брега срещу с. Тюленово.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”. В 14,50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността. Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан трети ранг Илия Стойчев извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям”, приведена в бойно положение. В 16,45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази взривчици. ВМС продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства, информираха още от МО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани