Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Nexo – поредният препъникамък за балъци

[post-views]
Nexo – поредният препъникамък за балъци

Разследването срещу криптобанката ще е нов лакмус за ефективността на правораздаването.

Британците са измислили фразата Curiosity killed the cat. На български този идиом дори трудно се превежда, а смисълът  му е, че любопитството ще те убие. Ние му казваме по друг начин: Очите да ти станат на палачинки от алчност.

Но точно това е в дъното на безбройните опити на милиони по земята да спечелят от хазарт, от непремерен риск. Да се събудят един ден богати и да започнат да живеят различно. Затова всяко ново нещо възбужда първо своите демони. Навремето с полъха на икономическата свобода бяха пловдивските игри в началото на 90-те, чийто гуру бе Милчо Александров, след това дойдоха фараоните с „Ийст Уест Интернешънъл“ на Иво Недялков. След това дойде аферата КТБ, в която едни прекрасни перачи на световни пари събираха кеша само на наши хора срещу баснословни лихви от 9%. Човек трябва да е бил свидетел на трескавото звънене на телефони с надеждата да прибере поне част от спестяванията след краха на банката – като страничен наблюдател емоцията да видиш толкова много страх е трудноописуема.

Накрая България се прослави с One Coin на Ружа Игнатова, а последният хит е Nexo като криптобанка, която дава кредити и обменя криптото с „живи“ пари. Колко много интелектуален потенциал на малка 6-милионна България е изразходван за съмнителни финансови схеми!?

Смята се, че всички тези начинания са били построени на принципа на пирамидите, които в западния свят са известни като схемите на Понци. Поне от няколко години на сцената на изгарящото желание за бързи печалби са криптовалутите. Десетки българи се облажиха от „копаенето“ на криптопари, които изискват много електричество. Не че токът у нас е най-евтин в света, но пък лесно се краде. Цели мазета и бивши производствени помещения бяха натъпкани с видеокарти, които „копаеха“ биткойни, етериуми и тетри. С Nexo българският финансов гений излезе на световната сцена – криптобанката работи по цял свят, където няма съответната финансова регулация, като през редица европейски страни стига до САЩ и данъчния рай Сейшелите. Т.е. опитва се да събира пари от цял свят.

Участниците използват все още рехавото законодателство по отношение на стартъпите, които изпробват хиляди нови начини за изкарване на пари. Докато един ден компанията не се събужда като криптобанка, която отпуска криптокредити срещу истински пари с оборот около $100 млрд. Когато американците се усетиха, че българите вършеят, без да са се регистрирали дори като банкова институция, нито пък да имат лиценз, което е невероятно трудно, веднага натиснаха отвъдокеанските „играчи“, които се  опитваха да генерират сенчести печалби. Тогава завърши с две споразумения за глоби за общо $45 млн. и окончателна забрана да предлага нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори. „Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за крипто кредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки основните изисквания за оповестяване, предназначени да защитят инвеститорите“, посочва председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Гари Генслер: „Там, където крипто компаниите не се съобразяват, ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo прекратява нерегистрирания си кредитен продукт за всички американски инвеститори“. Това е само административна мярка на щатския финансов регулатор, а вероятно само началото на други действия на американските правораздавателни органи. Миналата седмица бе обявено, че щатски прокурори са предприели наказателни действия против собственика на аналогичната на Nexo криптоборса Віtzlаtо на руснака Анатолий Легкодимов заради получени транзакции от дapĸнeт плaтфopмaтa Нуdrа Маrkеt, базирана в Русия.

„Удapът cpeщy Віtzlаtо e нaй-знaчимoтo дeйcтвиe нa aмepиĸaнcĸитe влacти cpeщy ĸpиптo ĸpиминaлнa мpeжa дo нacтoящия мoмeнт“, посочва зaместник-глaвният пpoĸypop Лизa Moнaĸo на САЩ. Віtzlаtо се е продал на престъпници като борса за криптовалути без въпроси и в резултат на това е реализирал депозити на стойност стотици милиони долара.“

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ се посочва, че „Bitzlato се е превърнал в убежище за приходи от престъпна дейност и средства, предназначени за използване в престъпна дейност. Най-големият контрагент на Bitzlato в транзакциите с криптовалута беше Hydra Market (Hydra), анонимен, незаконен онлайн пазар за наркотици, открадната финансова информация, измамни документи за самоличност и услуги за пране на пари, който беше най-големият и най-дълго работещ пазар в тъмната мрежа в света“.

„ФБР ще продължи да преследва лица, които се опитват да маскират престъпната си дейност зад клавиатури и да използват средства като криптовалута, за да избегнат правоприлагането“, заявява и заместник-директорът на ФБР Брайън Търнър. „Ние заедно с нашите федерални и международни партньори ще работим неуморно, за да разрушим тези видове престъпни начинания. Днешният арест трябва да послужи като напомняне, че ФБР ще наложи риск и последствия на тези, които се занимават с тези дейности.“

Това е отношението на САЩ към криптоборсата на руснака Легкодимов. Когато българската прокуратура заедно с ДАНС и британските агенти „удариха“ Nexo в България, разследващите установиха 23 незаконни превода от същата руска бopca и от свързаната с нея Garantex директно към Nexo, и то в нарушение на наложените от САЩ санкции на тези руски платформи.

Срещу компанията, създадена от българи и регистрирана на Каймановите острови от компанията майка „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирана в България разследване вече води българската прокуратура. „Случаят с Nexo е уникален в световен мащаб. Той онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността“, заяви главният прокурор Иван Гешев. По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени четирима души за дейността на криптобанката Nexo, заяви председателят на националното следствие Борислав Сарафов. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. „Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз“, поясни Сарафов. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo.

Акцията срещу криптоборсата получи небивал обществен и най-вече политически отзвук у нас. Стана ясно, че 90% от всички дарения, постъпили по сметките на „Демократична България“ за кампанията за последните парламентарни избори през октомври 2022 г., са от служители на ниско и средно ниво в Nexo, които са дарили по 20 000 лв. – общо 179 993 лв. от тях са преведени от 9 служители. Спекулациите стигнаха дотам, че се твърдеше, че акцията е проведена, ден преди президентът Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на кабинет на БСП за сметка на „Демократична България“.

Каквито и демони да излязат от разследването на криптоборсата, трудно може да се прогнозира как ще завърши и това разследване, като се има предвид опитът от подобни шумни акции на прокуратурата в последните години. Но е прекалено плитко да се мисли, че подобен крупен удар цели единствено политически цели.

„Нашите консултанти оценяват щетите на над $1 млрд. Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени“, заяви по Нова телевизия един от собствениците на компанията Антони Тренчев.

„Стоя по 16–17 часа пред един компютър, опитвам се да управлявам някакъв бизнес и хубав продукт, така че да имаме някакъв свестен пример от България – така както Естония си имат Skype, за да покажа, че в тази клета мъничка държава може да се случат нещата по различен начин от кюлчета с пачки, от изнасяни десетки, да не кажа стотици милиони към екзотични дестинации. И сега трябва да се занимавам с безумните обвинения на прокуратурата“, твърди той пред bTV.

А ние ще трябва да почакаме до есента, когато се броят пилците.

Най-ново

Единична публикация

Избрани