Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната на Румъния и Германия се договориха да задълбочат сътрудничеството във военната подготовка и отбранителната индустрия

[post-views]
Министрите на отбраната на Румъния и Германия се договориха да задълбочат сътрудничеството във военната подготовка и отбранителната индустрия

Министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвър беше на официално посещение в Германия в четвъртък и петък по покана на германския си колега Борис Писториус, съобщи Аджерпрес.

Според съобщение на румънското министерство на отбраната двамата министри са обменили мнения по ситуацията в Черно море и по-конкретно по отношение на ефектите от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално равнище. В този контекст те са подчертали значението на продължаването на международната подкрепа за Украйна и са осъдили безразборните ракетни атаки срещу украински градове, които водят до много жертви сред цивилното население.

Тълвър и Писториус са обсъдили развитието на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и дневния ред в сигурността в рамките на НАТО и ЕС. Тълвър съобщи, че е приветствал германското участие в мисиите за засилен еър полисинг в Румъния и че двамата с Писториус са се съгласили да продължат съвместните и международните учения, както и за задълбочат сътрудничеството във военната подготовка и отбранителната индустрия.

Двамата са установили общи позиции на Румъния и на Германия по отношение на укрепването на политиката на ЕС в областта на сигурността и отбраната и са откроили възможностите по линия на европейския фонд за отбрана и на съвместните доставки. Те са подчертали и значението на скорошната съвместна декларация за сътрудничеството между НАТО и ЕС, приета на 10 януари, която укрепва стратегическото партньорство между двете организации.

По време на срещите си в Германия румънският министър на отбраната е отбелязал значението на продължаването на ангажимента на ЕС и страните членки към осигуряването на трайна подкрепа за Молдова и Грузия с оглед на засилването на техния проевропейски курс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани