Информационен център на Министерство на oтбраната

Служителите на затворите отбелязват днес професионалния си празник

Служителите на затворите отбелязват днес професионалния си празник

Работещите в системата на Главната дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) към Министерството на правосъдието отбелязват днес професионалния си празник. Обявен е с решение на Министерския съвет от 15 декември 2006 г.

На тази дата – 29 януари, през 1879 г. са утвърдени от императорския руски комисар А. М. Дондуков – Корсаков “Привременните правила за учредяването на затворите” – исторически документ за системата, който е първата крачка към изграждане на модерна за времето си и специализирана структура по изпълнение на наказанията, се посочва в историческа справка на сайта на ГДИН. 

След Освобождението на България страната наследява старите турски затвори, с лоши битови условия, строга изолация и прилагане на жестоки наказания. По тази причина държавата е принудена да пригажда за затвори бивши турски казарми и обществени сгради, да наема приспособени за целта частни постройки, припомнят от дирекцията.

До 1891 г. затворите влизат в структурата на Министерството на вътрешните работи. След това преминават на подчинение на Министерството на правосъдието и постепенно се регламентира и осигурява организацията на затворническия труд, който е основно направление в превъзпитанието на осъдените и важна част от подготовката им за живот в свободни условия.

След 1980 г. започва изграждането на психологическата служба на затворите и на направлението “подготовка за живот на свобода”. Интензивно се усъвършенстват диагностичната, консултативната и корекционната работа, художествената самодейност, културната и спортната дейност с лишените от свобода, се посочва на сайта на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. За първи път през 1994 година започна да се дискутира въпросът за  пробацията като алтернатива на наказанието “лишаване от свобода”.

В момента териториалните служби на дирекцията включват 12 затвора с 26 затворнически общежития от открит и закрит тип, един поправителен дом за непълнолетни момчета към затвора във Враца и един поправителен дом за непълнолетни момичета към затвора в Сливен, както и седем областни служби “Изпълнение на наказанията”.

През декември миналата година започна строителството на нов затвор в село Самораново до Дупница. Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен у нас от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.  В проекта е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция “Изпълнение на наказанията” ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. Очаква се новият затвор да бъде готов до края на април 2024 г.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top