Информационен център на Министерство на oтбраната

Турска фирма е избрана да разработи “критичен” софтуер за разузнаване на НАТО

Светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет

Всички обекти на НАТО по света скоро ще използват софтуер за разузнавателна инфраструктура, разработен от турска фирма в областта на отбраната, съобщи Анадолската агенция.

STM, турска държавна отбранителна компания, обяви, че е получила два големи договора за насочване, събиране, обработка, разпространение и използване на разузнавателна информация в рамките на НАТО.

Решението е взето от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI Agency), която се занимава с цялостното придобиване, внедряване и поддръжка на комуникационни и информационни системи за лидерите и командирите на алианса.

STM се пребори с конкуренцията на няколко водещи софтуерни компании от държави – членки на НАТО, за да спечели “един от най-големите проекти за разработване на софтуер, възлагани някога от НАТО на Турция”.

STM и агенцията NCI подписаха два договора след предварителни преговори относно проектите, официално наречени Intelligence Functional Services (INTEL-FS 2), се казва в изявление, публикувано в събота.

“Софтуерът, който ще бъде разработен от STM, ще подпомага командванията на НАТО в насочването, събирането, обработката, разпространението и използването на разузнавателна информация”, се казва в съобщението на компанията.

“Всички командвания на НАТО и военни бази по света ще управляват потока на разузнавателните си данни чрез софтуера, който STM ще разработи и модернизира.”

Очаква се проектите INTEL-FS2 да бъдат завършени за три години и половина.

Исмаил Демир, ръководител на Председателството на отбранителната промишленост на Турция, приветства споразуменията, които, както подчерта STM, са “един от най-големите договори, спечелени от турска компания от Агенцията NCI”.

Турция е достигнала етапа на прехвърляне на софтуерните си компетенции към ключови международни институции и организации, каза той.

Генералният мениджър на STM Озгур Гюлерюз заяви, че фирмата има дългогодишни работни отношения с НАТО, като предоставя решения в различни сфери, особено в областта на софтуера и отбраната.

През последните 10 години STM е доставила проекта NATO Integration Core Project, който ще спомогне за значително подобряване на ситуационната осведоменост на бойното поле, и е предоставила софтуер за командните и контролните звена на различни държави в Афганистан, каза той.

Новата сделка за този “критичен софтуер” е един от най-големите експортни проекти, които Турция някога е получавала от НАТО, свързани с разработването на софтуер, твърди Гюлерюз.

Източник: БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top